Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Πράσινο φως στη Μεγάλη Διώρυγα της Νικαράγουα

Πηγή: Τrabajadores

Η κατασκευή της διώρυγας που θα ενώσει τους δύο ωκεανούς στη Νικαράγουα είναι εφικτή, κατέληξαν οι μελέτες  για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, που πραγματοποιήθηκαν κατ' εντολή της κινέζικης εταιρείας HKND που έχει αναλάβει το “μεγαλύτερο έργο υποδομής που έχει φτιάξει  ο άνθρωπος”.

Το πιο σημαντικό σε αυτό το έργο είναι ότι  είναι συμβατό με τη φύση, αποφάνθηκε η Βρετανική εταιρεία Enviromental Resources Managment (ERM), που διενήργησε την Περιβαλλοντική και Κοινωνική Μελέτη, μετέδωσε το πρακτορείο EFE.


Η περιβαλλοντική αξιολόγηση ξεκίνησε το 2013 και θα συνεχιστεί μέχρι το 2016, σύμφωνα με πληροφορίες της κινέζικης εταιρείας. Όμως τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα επιτρέπουν την υλοποίηση της αρχικής ιδέας, δήλωσε ο επικεφαλής του έργου Bill Wild. Έχουν πραγματοποιηθεί κάποιες αισιόδοξες  μελέτες υψηλού κόστους για να αποτρέψουν και να ελαττώσουν τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις και να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους”, επεσήμανε ο Wild. 

H HKND αποδέχτηκε τις υποδείξεις της ERM, να μετακινήσει την είσοδο στο Ειρηνικό κατά 250 μέτρα νότια και να μεταφέρει ανατολικά την πρόσβαση στην Καραϊβική, και να συμπεριλάβει στο έργο τη δημιουργία ενός λιμανιού σε μια τεχνητή χερσόνησο, για να μην έχει επηρεάσει τις εκβολές δύο ποταμών.

Η Μεγάλη Διώρυγα της Νικαράγουα περιλαμβάνει  βοηθητικά έργα όπως μεγάλους δρόμους, δύο λιμάνια, ένα αεροδρόμιο, ζώνη ελεύθερου εμπορίου και ένα τουριστικό συγκρότημα. Η συνολική επένδυση εκτιμάται σε 50 δις δολάρια.

Για τη Νικαράγουα, το Μεγάλο Κανάλι θα σημάνει 50 χιλιάδες θέσεις εργασίας και σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Κεντρικής Τράπεζας της Νικαράγουα, σχεδόν θα διπλασιάσει το ΑΕΠ της χώρας. Η ERM προσθέτει ότι το έργο “προσφέρει πραγματικά οφέλη για το περιβάλλον και τους ανθρώπους, αλλά μόνο αν η εμπορική και επιχειρηματική του αξιοποίηση είναι ρωμαλέα και η χρηματοδότηση σίγουρη”, καθώς και εάν  εκτελεστεί  υπό “διεθνείς προδιαγραφές”.

Η επιτυχής αποπεράτωση αυτού του έργου θα απαιτήσει τη συντονισμένη προσπάθεια της HKND και της κυβέρνησης της Νικαράγουα, των  διεθνώς οργανισμών για την ανάπτυξη και των κοινωνικών οργανώσεων”.

Βαγγέλης Γονατάς