Τρίτη 12 Μαΐου 2015

O Ραούλ Κάστρο διορίζει κουβανό πρέσβη στις ΗΠΑ στα τέλη Μαίου

Πηγή: telesurtv.net

Ο  Πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο δήλωσε την Τρίτη ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Κούβας και ΗΠΑ πάνε καλά  και σημείωσε ότι μετά την επίσημη έξοδο της Κούβας από τη λίστα των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία,  θα μπορέσουν να διοριστούν  πρέσβεις στα τέλη Μαίου.

“Ήδη θα αρθεί αυτού του είδους άδικης κατηγορίας  και θα μπορέσουμε να διορίσουμε πρέσβεις”, ανέφερε σε μια σύντομη συζήτηση με τους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο κατά την αναχώρηση του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ορλάν ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη  στο νησί.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο αρχηγός του κράτους ανέφερε επίσης ότι “πάει καλά το πράγμα (με τις ΗΠΑ), φυσικά με το ρυθμό μας,  πολλοί αναρωτιούνται και κάνουν κριτική ότι πάμε πολύ αργά. Και γιατί θα πρέπει να πηγαίνουμε τρέχοντας, για να κάνουμε λάθη ;“.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι “διευρύνουμε τις σχέσεις μας, αλλά η εξομάλυνση ήδη των σχέσεων είναι άλλο θέμα”.

Παρ’ ότι   Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από το Κογκρέσο να αφαιρέσουν την Κούβα από τη λίστα των κρατών που  υποστηρίζουν  τη διεθνή  τρομοκρατία, ο εμπορικός, οικονομικός και χρηματοικονομικός αποκλεισμός του νησιού συνεχίζεται.

Επίσης, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ενέκρινε άδειες σε ορισμένες βορειαμερικανικές εταιρείες για την παροχή  πορθμειακών υπηρεσιών προς την Κούβα, όπως ανακοίνωσε στις αρχές του μήνα  ο εκπρόσωπος του Υπουργείου  Χάγαρ Τσέμαλι.