Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Ζητούν από τον Έλληνα πρωθυπουργό αλλαγή της πολιτικής απέναντι στην Κούβα

Πηγή: Prensa Latina

Δεκάδες οργανώσεις αλληλεγγύης προς την Κούβα κοινοποίησαν επιστολή που έστειλαν στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αντώνη Σαμαρά, προτρέποντας τον να ενισχύσει μια δίκαιη επικοινωνία και μια αξιοπρεπή συνεργασία με την Κούβα. Ο Σαμαράς θα αναλάβει την 1η Ιανουαρίου την εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και με την ευκαιρία αυτή ακτιβιστές και κοινωνικές οργανώσεις απ' όλη την Ευρώπη θέλησαν να του εκφράσουν τη διαφωνία τους με την κοινοτική πολιτική απέναντι στο νησί.

Το μήνυμα θύμισε ότι η λεγόμενη "Κοινή Θέση της Ε.Ε. σχετικά με την Κούβα" δεν είναι άλλο από κατάλοιπο της αμερικανικής στρατηγικής κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, και πλήττει τις αρχές του διεθνούς δικαίου, την εθνική κυριαρχία του κουβανικού λαού και προκαλεί δεινά στους ανθρώπους. 


Οι υπογράφοντες εκτίμησαν ότι "καθώς κάθε φορά είναι περισσότεροι οι πολίτες της Ε.Ε. που θεωρούν αυτή την Κοινή Θέση απαράδεκτη", οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι θα έπρεπε να ενεργήσουν "με έναν τρόπο πιο δίκαιο, πιο εποικοδομητικό και περισσότερο προσανατολισμένο προς το μέλλον της Κούβας".
 
Επιπλέον, και έχοντας υπόψη το αποτέλεσμα "σχεδόν ομόφωνο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ απέναντι στο εμπάργκο των ΗΠΑ" κατά της Κούβας, θεώρησαν ότι έφτασε η ώρα "η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της να περάσει από τα λόγια στην πράξη".
 
Ξεκινώντας απ' αυτό, οι υπογράφοντες τη διακήρυξη πρότρεψαν το Σαμαρά να "προετοιμάσει και να οργανώσει την άμεση κατάργηση της μη συνετής Κοινής Θέσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την Κούβα" γιατί είναι μια πολιτική αντίθετη στο διαθνές δίκαιο, όπως είναι το δικαίωμα να ισχύει ένα πολιτικό σύστημα που ο ίδιος ο κουβανικός λαός επέλεξε με τρόπο εθνικά κυρίαρχο.