Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Η Μισέλ Μπατσελέ θριάμβευσε στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Χιλή

Πηγή: Telesur

Η 62χρονη παιδίατρος Μισέλ Μπατσελέ, επικεφαλής της συμμαχίας Nueva Mayoría, κέρδισε το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με ποσοστό 62,16%, έναντι 37,83% της δεξιάς αντιπάλου της Έβελιν Ματέι. Έτσι η Μπατσελέ θα ξαναείναι πρόεδρος για την περίοδο 2014-2018, μετά την πρώτη θητεία της (2006-2010).

Η νίκη της Μπατσελέ προδιαγραφόταν από την ευρεία διαφορά που πήρε στις 17 Νοέμβρη από τη βασική συνδιεκδικήτρια της προεδρίας (45,67% έναντι 25,01% της Ματέι). Επιπλέον, η Μπατσελέ στο πρόγραμμά της υποσχέθηκε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αλλαγών, φορολογική μεταρρύθμιση για να αυξήσει τα κρατικά έσοδα, δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση και ένα νέο Σύνταγμα που θα βάλει τέλος στην κληρονομιά της δικτατορίας του Πινοτσέτ.

Οι εκλογές έλαβαν χώρα από τις 8πμ μέχρι τις 6μμ τοπική ώρα. 13,5 εκ.χιλιανοί κλήθηκαν να ψηφίσουν σε 41.000 εκλογικά τμήματα. Από αυτούς, μόνο 5,6 εκ. προσήλθαν στις κάλπες, 1 εκ. λιγότεροι από τον πρώτο γύρο πριν από τρεις  εβδομάδες.  Η μεγάλη αποχή (άνω του 50%) αποδίδεται στον προαιρετικό χαρακτήρα της ψηφοφορίας, τη μεγάλη διαφορά στον πρώτο γύρο αλλά και την καταναλωτική κίνηση προ των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με το έθιμο, ο απερχόμενος πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα συνεχάρη τηλεφωνικά τη Μισέλ Μπατσελέ, υποσχόμενος επιπλέον "πατριωτική και εποικοδομητική αντιπολίτευση". Η Μπατσελέ δεσμεύτηκε ότι από του χρόνου θα είναι πρόεδρος όλων των χιλιανών.

Σχετικές αναρτήσεις:
Ευρεία νίκη Μπατσελέ στη Χιλή, αλλά ανεπαρκής για να αναδειχτεί πρόεδρος από τον πρώτο γύρο
Ο Χάιμε Σβαρτ για τις προεδρικές εκλογές στη Χιλή