El presidente Gustavo Petro anunció que presentará nuevas demandas por un presunto fraude electoral y aseguró que no asistirá a la posesión del presidente electo ni le dará la mano. “Él sabe por qué”, afirmó. Las pruebas, según dijo, serán reveladas este jueves ⬇️ pic.twitter.com/9MkuzwV8TZ
— Noticias RCN (@NoticiasRCN) July 15, 2026
Αυτό θα αποτελούσε ένα γεγονός χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της Κολομβίας, καθώς μέχρι σήμερα κανένας εν ενεργεία πρόεδρος δεν είχε ανακοινώσει την απουσία του από την τελετή παράδοσης της εξουσίας.
Ο Πέτρο εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να συνεχίσει να καταγγέλλει ότι η εκλογική διαδικασία που ανέδειξε τον Ντε λα Εσπριέλα ως εκλεγμένο πρόεδρο είναι παράνομη και προιόν νοθείας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο αρχηγός του κράτους ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη θα υποβάλει νέες αγωγές για φερόμενη εκλογική απάτη, συνοδευόμενες από τα αποδεικτικά στοιχεία που, όπως είπε, έχει ήδη στην κατοχή του. Ο Πέτρο διευκρίνισε ότι θα πρόκειται τόσο για ποινικές καταγγελίες όσο και για αγωγές ακύρωσης, και συνέδεσε τις κατηγορίες του με παρατυπίες στην καταμέτρηση των ψήφων στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, δεν έχουν παραδοθεί τα αποτελέσματα της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων από το εξωτερικό, τα οποία υπολόγισε σε περίπου 848.000 ψήφους. Ο Πέτρο συνέδεσε αυτή την κατάσταση με μια «πρόσθετη απογραφή» την οποία είχε ήδη καταγγείλει δημοσίως σε προηγούμενες περιπτώσεις, χωρίς όμως μέχρι τώρα να έχει οδηγήσει σε επίσημες δικαστικές ενέργειες.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος, από την πλευρά του, δεν έχει δώσει άμεση απάντηση στις δηλώσεις του Πέτρο.
Διαρκής εναλλακτική ενημέρωση Prensa Rebelde GR / La Red Solid@ria Griega / Todos Somos Venezuela GR / REDH GR
