Πηγή Cubadebate
Το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP) δημοσίευσε μια προκαταρκτική εκτίμηση των ζημιών που προκάλεσαν οι σεισμοί μεγέθους 7,2 και 7,5 που έπληξαν τη Βενεζουέλα στις 24 Ιουνίου.
Η εκτίμηση, η οποία βασίζεται σε δορυφορική ανάλυση μέσω του συστήματος RAPIDA (Ταχεία Ψηφιακή Ανάλυση), υπολογίζει τις άμεσες υλικές ζημιές σε 6.7 δις δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 6% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας.
Η εκτίμηση καλύπτει κυρίως ζημιές σε κατοικίες και οικονομικά περιουσιακά στοιχεία, όπως οχήματα και καταστήματα. Ωστόσο, το UNDP επισημαίνει ότι δεν περιλαμβάνει τις ζημιές σε κρίσιμες υποδομές (δρόμους, γέφυρες, νοσοκομεία), τις οικονομικές απώλειες που προκύπτουν από τη διακοπή των παραγωγικών δραστηριοτήτων, ούτε το κόστος της μακροπρόθεσμης ανοικοδόμησης.
Σύμφωνα με την εμπειρία από παρόμοιες καταστροφές, ο συνολικός αντίκτυπος συνήθως ανέρχεται σε 1,5 έως 3 φορές την αξία των άμεσων ζημιών.
Η εκτίμηση του UNDP αρχίζει να αποτυπώνει το οικονομικό μέγεθος μιας καταστροφής που, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα μπορούσε να είναι η χειρότερη στην πρόσφατη ιστορία της χώρας.
(Πηγή: Misión Verdad)
Διαρκής εναλλακτική ενημέρωση Prensa Rebelde GR / La Red Solid@ria Griega / Todos Somos Venezuela GR / REDH GR

