Τρίτη 14 Απριλίου 2026

Οι Υπουργοί Εξωτερικών Κίνας και Ρωσίας σε στρατηγικό διάλογο συντονισμού

Πηγή - Noticias Prensa Latina

Πεκίνο, 14 Απριλίου (Prensa Latina) Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι , είχε σήμερα συνομιλίες στη κινεζική πρωτεύουσα με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, εστιάζοντας στην ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας και του διεθνούς συντονισμού.

Ο  Γουάνγκ Γι δήλωσε ότι η διεθνής κατάσταση αντιμετωπίζει έντονες αναταράξεις και αύξηση της μονομέριας και του ηγεμονισμού.  Τόνισε επίσης ότι, υπό την καθοδήγηση των προέδρων Σι Τζινπίνγκ  και Βλαντιμίρ Πούτιν, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών διατηρούν σταθερότητα και ανθεκτικότητα.

Υπογράμμισε ότι η Κίνα και η Ρωσία έχουν ενισχύσει τον συντονισμό τους στη διεθνή σκηνή και έχουν δείξει υπευθυνότητα εν μέσω των παγκόσμιων αλλαγών.

Δήλωσε ότι αυτή η χρονιά σηματοδοτεί την 30ή επέτειο της διμερούς στρατηγικής συνεργασίας και την 25ή επέτειο της Συνθήκης Καλής Γειτονίας και Φιλικής Συνεργασίας.

Ο Γουάνγκ τόνισε ότι και τα δύο μέρη πρέπει να εφαρμόσουν τα συμπεράσματα που επιτεύχθηκαν από τους ηγέτες τους και να ανεβάσουν τη συνεργασία σε ανώτερο επίπεδο.

Υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης του συντονισμού στον ΟΗΕ και άλλους πολυμερείς μηχανισμούς.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι το Πεκίνο και η Μόσχα πρέπει να ενισχύσουν τη συνεργασία στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης και να υποστηρίξουν την επερχόμενη σύνοδο κορυφής στην Κιργιζία.

Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της εδραίωσης της ενότητας των BRICS και της υπεράσπισης των συμφερόντων του Παγκόσμιου Νότου.

Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία και η Κίνα είναι ολοκληρωμένοι στρατηγικοί εταίροι με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και την υψηλή εμπιστοσύνη.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη διάθεση της χώρας του να εμβαθύνει την πρακτική συνεργασία και να διατηρήσει ανταλλαγές υψηλού επιπέδου.

Προειδοποίησε ότι ορισμένες χώρες προσπαθούν να περιορίσουν τη Ρωσία και την Κίνα μέσω αποκλειστικών συμμαχιών.

Επιπλέον, τόνισε ότι και οι δύο χώρες πρέπει να ενισχύσουν τον συντονισμό στα διεθνή ζητήματα και να υπερασπιστούν τη σταθερότητα του παγκόσμιου συστήματος.

Τα μέρη αντάλλαξαν απόψεις για διεθνή θέματα όπως η σύγκρουση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν, η κατάσταση στην Ασία-Ειρηνικό και η κρίση στην Ουκρανία, ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συντονίστηκαν επίσης για τις προετοιμασίες μιας μελλοντικής συνάντησης μεταξύ των αντίστοιχων αρχηγών κρατών τους.

Μετά τη συνάντηση, υπέγραψαν το σχέδιο διαβουλεύσεων μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών για το 2026.

Η Κίνα και η Ρωσία εδραίωσαν τις τελευταίες δεκαετίες μια στρατηγική εταιρική σχέση που περιλαμβάνει πολιτική, οικονομική και  συνεργασία ασφάλειας, με αυξανόμενη πολιτική εμπιστοσύνη και συντονισμό σε πολυμερή φόρουμ όπως ο ΟΗΕ, οι BRICS και ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης.


🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Telegram 👉 https://t.me/prensarbeldegr

Διαρκής εναλλακτική ενημέρωση Prensa Rebelde GR   /   Todos Somos Venezuela GR   /  REDH GR / La Red Solid@ria Griega