Φωτογραφία: Teleamazonas |
Πηγή: teleSUR
H υποψήφια εξέφρασε τη δυσπιστία του προς την εκλογική αρχή (CNE) και κατηγόρησε τον πρόεδρό της ότι συμμετέχει στην εκστρατεία του σημερινού προέδρου, Ντανιέλ Νομπόα.
«Ήταν ένας αγώνας Δαβίδ εναντίον Γολιάθ», δήλωσε η Γκονζάλες, η οποία κατήγγειλε δυσκολίες στην καταμέτρηση των ψήφων και στην εποπτεία των εκλογικών τμημάτων.
Η Λουΐσα Γκονζάλες, υποψήφια του κόμματος "Eπανάσταση των Πολιτών" / Revolución Ciudadana (RC) και φιναλίστ του δεύτερου γύρου του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, κατήγγειλε παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία.Η Γκονζάλες επιβεβαίωσε ότι, αν δεν υπήρχαν οι αντιφάσεις που παρουσίασε το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE), το κόμμα της θα βρισκόταν στην πρώτη θέση. Η υποψήφια εξέφρασε τη δυσπιστία της προς το CNE και κατηγόρησε τον πρόεδρό του ότι συμμετέχει στην εκστρατεία του νυν προέδρου, Ντανιέλ Νομπόα. «Πρόκειται για έναν αγώνα Δαβίδ εναντίον Γολιάθ», δήλωσε η Γκονζάλες, αναφερόμενη στη δύσκολη εκλογική αναμέτρηση που αντιμετωπίζει.
Επιπλέον, η Γκονζάλες επέκρινε τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που έδωσε στη δημοσιότητα ο Νομπόα, ο οποίος προέβλεψε νίκη στον πρώτο γύρο. Κατηγόρησε επίσης τον σημερινό υποψήφιο για επανεκλογή ότι χρησιμοποίησε κονδύλια της χώρας για τη χρηματοδότηση της εκστρατείας του, κάτι που θεώρησε παραβίαση της εκλογικής διαφάνειας.
Η υποψήφια απαίτησε επίσης από τον Νομπόα να παραδώσει την προεδρία προκειμένου να μπορέσει να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις στον δεύτερο γύρο του δεύτερου γύρου. «Ας ελπίσουμε ότι συμμορφώνεται με το Σύνταγμα», τόνισε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν το κάνει, η Βερόνικα Αμπάντ θα αναλάβει προσωρινά την προεδρία.
#ENTREVISTA | "Lo más probable es que la Revolución Ciudadana está primera (...) Nosotros desconfiamos del CNE", señaló Luisa González, candidata presidencial por Revolución Ciudadana https://t.co/1fRFFZ3vfS pic.twitter.com/ZbETnIW2Og
— Teleamazonas (@teleamazonasec) February 10, 2025
Η εκπρόσωπος της Revolución Ciudadana αναφέρθηκε στη σημασία της ένωσης των αριστερών κομμάτων, μαζί με περιβαλλοντικές και ιθαγενικές ομάδες, όπως το Movimiento Pachakutik του Λεόνιδας Ισα, το οποίο συγκέντρωσε το 5,26% των ψήφων.
Η Γκονζάλες εξέφρασε τη βούλησή της να καταρτίσει έναν κοινό οδικό χάρτη με άλλα πολιτικά κόμματα και τόνισε την ανάγκη διαλόγου: «Οι θέσεις και οι διαφορετικές τάσεις πρέπει να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου», είπε.
«Είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν παρά αυτά που μας χωρίζουν», δήλωσε η Γκονζάλες, τονίζοντας την ανάγκη να οικοδομηθεί ένα σχέδιο χωρίς αποκλεισμούς και δομημένο για τη χώρα, ιδίως στον τομέα της ασφάλειας. Ο υποψήφιος επιβεβαίωσε ότι τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν καταδεικνύουν την επιθυμία του λαού του Εκουαδόρ για αλλαγή.
Περισσότεροι από 13 εκατομμύρια πολίτες είναι ενγεγραμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και καλούνται για να εκλέξουν τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο, 151 μέλη της Εθνοσυνέλευσης και αντιπροσώπους για το Κοινοβούλιο των Άνδεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του CNE, με καταμετρημένο το 78,72% των ψήφων, ο Νομπόα, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του, έλαβε το 44,47% των ψήφων, ενώ ο Γκονζάλες το 44,12%. Οι υπόλοιπες ψήφοι μοιράστηκαν μεταξύ των άλλων 14 υποψηφίων προέδρων που συμμετείχαν στις σημερινές εκλογές.
Από τους 16 υποψήφιους προέδρους, εκτός από τους Νομπόα και Γκονζάλες, μόνο ο Λεόνιδας Ίσα (Movimiento Pachakutik) και H Αντρέα Γκονζάλες (Partido Sociedad Patriótica) συγκέντρωσαν σημαντικό ποσοστό ψήφων, με 4,7% και 2,79% αντίστοιχα. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι δεν έφτασαν το 1% των ψήφων.
Η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές ξεπέρασε το 83,38%, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές προβλέψεις του NEC με βάση τα στοιχεία για την προσέλευση των ψηφοφόρων έως τις 16.30 τοπική ώρα.