«Θα ήθελα να πω ότι αναμένουμε από τη νέα βορειοαμερικανική κυβέρνηση του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να είναι ανοιχτή σε εποικοδομητικό και φιλικό διάλογο».
Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της, η πρόεδρος Σιομάρα Κάστρο υπογράμμισε τα επιτεύγματα της κυβέρνησής της, κατήγγειλε τις πράξεις παρέμβασης των Ηνωμένων Πολιτειών και χαιρέτισε όλους εκείνους που διεξάγουν έναν σκληρό αγώνα «κατά του φασισμού στην ήπειρο».
Μιλώντας στο εθνικό ραδιόφωνο και την τηλεόραση, η πρόεδρος της Ονδούρας, Σιομάρα Κάστρο, αναφέρθηκε την Τετάρτη 1 Ιανουαρίου σε διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των επιτευγμάτων της κυβέρνησής της μέχρι την αρχή του τελευταίου έτους της θητείας της.
Ένα από τα πιο σημαντικά μηνύματα απηύθυνε ο πρόεδρος προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία ανακοίνωσε ότι η παρουσία της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στην Παλμερόλα θα επανεξεταστεί το 2025, εάν η νέα κυβέρνηση υιοθετήσει εχθρικές πολιτικές κατά των μεταναστών της Ονδούρας.
Ο λαός της Ονδούρας βγαίνει στους δρόμους για να καταδικάσει την απόπειρα πραξικοπήματος
Αναφερόμενη στην πολιτική της Ουάσινγκτον έναντι της περιοχής, η επικεφαλής του κράτους είπε: «Επί δεκαετίες διατηρούν στρατιωτικές βάσεις στο έδαφός μας χωρίς να πληρώνουν ούτε σεντ, αλλά θα χάσουν κάθε λόγο ύπαρξης αν υιοθετήσουν εχθρικά μέτρα κατά των πολιτών μας».
Η αεροπορική βάση Σότο Κάνο, που βρίσκεται στην Παλμερόλα, Κομαγυαγουά, αποτελεί στρατηγικό σημείο για τις επιχειρήσεις της Νότιας Διοίκησης των ΗΠΑ από τη δημιουργία της το 1982. Σήμερα στεγάζει πάνω από 500 Αμερικανούς στρατιωτικούς και 500 Αμερικανούς πολίτες, λειτουργώντας ως κεντρικός κόμβος στην περιοχή.
Η Κάστρο τόνισε ότι αναμένει έναν «εποικοδομητικό και φιλικό» διάλογο με τη νέα κυβέρνηση Τραμπ, αλλά προειδοποίησε ότι μια μαζική απέλαση μεταναστών από την Ονδούρα, όπως υποσχέθηκε ο εκλεγμένος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, θα θεωρηθεί εχθρική ενέργεια.
Λίστα Eνχελ
Ο πρόεδρος αμφισβήτησε επίσης τη συμπερίληψη της δικαστού Σόνια Μαρλίνα Ντουπόν στη λίστα Ένχελ και την αναστολή της βίζας της από τις Ηνωμένες Πολιτείες, χαρακτηρίζοντάς την πράξη «παρέμβασης».
Στο πλαίσιο αυτό, ο Κάστρο ανακοίνωσε ότι η Ονδούρα θα καταθέσει επίσημη διαμαρτυρία στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι αυτού του είδους τα μέτρα υπονομεύουν την κυριαρχία της χώρας.
Στην ομιλία της, η Κάστρο επανέλαβε την απόρριψη του σχεδίου των Ζωνών Απασχόλησης και Οικονομικής Ανάπτυξης (ΖΕΔΕ), το οποίο χαρακτήρισε «προδοσία της πατρίδας» και παράδειγμα νεοφιλελεύθερης πολιτικής που υπονομεύει το εθνικό συμφέρον.
Αλληλεγγύη με την Αϊτή και την Κούβα
Από πλευράς της, ως προσωρινή πρόεδρος της Κοινότητας των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC), η Σιομάρα Κάστρο τόνισε τη δέσμευσή της στην περιφερειακή συνεργασία.
Ανακοίνωσε ότι μαζί με την πρόεδρο του Μεξικού, Κλαούντια Σειμπάουμ, θα συγκαλέσει συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης και την ενίσχυση της αλληλεγγύης με χώρες όπως η Αϊτή και η Κούβα.
Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επενδύσει στο έργο του δια-ωκεάνιου τρένου, μια πρωτοβουλία που θα συνδέει τα σημαντικότερα λιμάνια της Καραϊβικής και του Ειρηνικού.
Σύμφωνα με τον Κάστρο, το έργο αυτό αποτελεί ευκαιρία για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή και την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας.
Η πρόεδρος βρήκε την ευκαιρία να εκφράσει την υποστήριξή της προς τον λαό της Αϊτής, μιας από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την αστάθεια και την ακραία φτώχεια στην περιοχή. Αν και δεν προσδιόρισε συγκεκριμένες δράσεις, η Κάστρο επανέλαβε τη δέσμευσή του να αντιμετωπίσει την κατάσταση στην Αϊτή στο πλαίσιο της CELAC, τονίζοντας την ανάγκη για μια πολυμερή και αλληλέγγυα προσέγγιση.
Πρόοδος και εσωτερικές προκλήσεις
Στον απολογισμό των τριών ετών της θητείας της, η Σιομάρα Κάστρο υπογράμμισε τα επιτεύγματα σε τομείς όπως η ενέργεια, η οικονομία και τα κοινωνικά προγράμματα, παρά τον «σκληρό αγώνα», όπως τον χαρακτήρισε, κατά της πολιτικής αντιπολίτευσης και των μέσων ενημέρωσης, τα οποία, σύμφωνα με την ίδια, προσπαθούν να σαμποτάρουν τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησής της.
Κατήγγειλε το νομοθετικό μπλοκάρισμα του νόμου για τη φορολογική δικαιοσύνη από τη διακομματική αντιπολίτευση, το οποίο χαρακτήρισε ως άμεση επίθεση στον πληθυσμό της Ονδούρας.
«Δεν υπάρχει δική μας πρωτοβουλία που να μην προσπαθούν να την εμποδίσουν με όλα τα μέσα που διαθέτουν», δήλωσε η Κάστρο, τονίζοντας τη δέσμευσή της για την “επανίδρυση” της Ονδούρας και την απόρριψη της επιστροφής των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που, σύμφωνα με την ίδια, ανάγκασαν τη μαζική μετανάστευση των Ονδουραίων.
Η πρόεδρος της Ονδούρας αναφέρθηκε επίσης και πάλι στη «ναρκοδικτατορία των 12 ετών και επτά μηνών» για να διαβεβαιώσει ότι, παρά τις συνέπειες των προηγούμενων κυβερνήσεων, η θητεία της έχει επιτύχει μεγάλες επιτυχίες.
«Με το οικονομικό μου υπουργικό συμβούλιο, υπό την προεδρία του υπουργείου Οικονομικών, εφάρμοσα αποτελεσματικά και έγκαιρα μέτρα πολιτικής για να μειώσω τις επιπτώσεις της καταστροφής στην οποία βρήκα το κράτος της Ονδούρας», είπε. Παράλληλα, τόνισε ότι, μέχρι το τέλος του 2024, η κυβέρνησή της είχε επιτύχει «αξιοσημείωτες οικονομικές βελτιώσεις».
Τέλος, η πρόεδρος της Ονδούρας προέβλεψε μεγαλύτερη ανάπτυξη για το έτος 2025 και τόνισε ότι αναμένουν ότι η «οικονομία θα συνεχίσει να παρουσιάζει μια ευνοϊκή εξέλιξη της τάξης του 3,5% έως 4%» για το τρέχον έτος.