Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025

Τι σημαίνει η αφαίρεση της Κούβας από τη λίστα των κρατών χορηγών της τρομοκρατίας;

Elizabeth Naranjo | internet@granma.cu

Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν αναγνώριση της αποτυχίας της προσέγγισης της πολιτικής των κυβερνήσεων των ΗΠΑ για την Κούβα.

«Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η λίστα έχει αποκαλυφθεί ως πολιτικό εργαλείο ορισμένων βορειοαμερικανικών ομάδων, των οποίων το βασικό συμφέρον είναι να αχρηστεύσουν την κουβανική κυβέρνηση και να επιβάλουν ένα κόστος στο συμφέρον της διεθνούς κοινότητας και της μεγάλης πλειοψηφίας των Ηνωμένων Πολιτειών να έχουν αμοιβαία επωφελείς σχέσεις με την Κούβα», δήλωσε ο Ρόντνευ Γκονζάλες Μαεστρέυ, επικεφαλής της Διεύθυνσης Νομικών Υποθέσεων και Ανάλυσης της Γενικής Διεύθυνσης ΗΠΑ του κουβανικού υπουργείου Εξωτερικών, όταν συζητήθηκε η πρόσφατη απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να αφαιρέσει την Κούβα από τον κατάλογο των φερόμενων ως κρατικών χορηγών της τρομοκρατίας.

Ο αξιωματούχος εξήγησε ότι αυτός ο κανόνας είχε επίσης ως στόχο να διευρύνει τη νομική βάση για πρόσθετη τιμωρητική νομοθεσία κατά του κουβανικού λαού και να εδραιώσει την ιδέα ότι η Μεγαλόνησος αποτελεί απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ και ότι ενεργεί ενάντια στα συμφέροντα αυτής της κυβέρνησης.

Όσον αφορά το αποτέλεσμα του μέτρου, τόνισε ότι δεν θα είναι άμεσο, «καθώς υπάρχουν διαδικασίες του Κογκρέσου που πρέπει να τηρηθούν».

ΠΩΣ ΕΠΗΡΈΑΣΕ ΤΗΝ ΚΟΥΒΑ Η ΕΝΤΑΞΗ ΣΕ ΑΥΤΉ ΤΗ ΛΙΣΤΑ;

«Αμέσως, μέσα στις εβδομάδες που ακολούθησαν την ένταξη του νησιού στον εν λόγω κατάλογο, τον Ιανουάριο του 2021, η κουβανική κυβέρνηση έχασε περισσότερες από 40 σχέσεις με χρηματοπιστωτικά και τραπεζικά ιδρύματα», είπε, προσθέτοντας ότι, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ή πέντε ετών, η χώρα βίωσε την άρνηση περισσότερων από χίλιων χρηματοπιστωτικών τραπεζικών ιδρυμάτων.

«Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κυριαρχούν στη διεθνή χρηματοπιστωτική σκηνή, οπότε τα πλοκάμια τους φτάνουν στα χρηματοπιστωτικά τραπεζικά ιδρύματα του κόσμου, τα περισσότερα από τα οποία δημιουργήθηκαν με σχεδιασμό της κυβέρνησής της», τόνισε.

Για παράδειγμα, σημείωσε, ο τουρισμός, ο οποίος είναι ένας από τους κλάδους που παράγει τα περισσότερα έσοδα και έχει αντίκτυπο σε άλλους τομείς της κουβανικής οικονομίας, επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τη (μείωση) της ροής των Ευρωπαίων επισκεπτών.

Το 2023, η περιοχή της Καραϊβικής γνώρισε έκρηξη στον τομέα αυτό- ωστόσο, για την Κούβα συνέβη το αντίθετο. Ο τουρισμός από την Ευρώπη μειώθηκε εκείνο το έτος, ως άμεση συνέπεια της ένταξης και διατήρησης από τις ΗΠΑ ενός προγράμματος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης για 41 χώρες, κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ασία.

«Όσοι ταξιδιώτες υπάγονται στο πρόγραμμα αυτό ή επωφελούνται από αυτό δεν χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση για να ταξιδέψουν προσωρινά στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά μετά την ένταξη της Κούβας στον αυθαίρετο κατάλογο, όσοι αποφάσισαν να επισκεφθούν το νησί της Καραϊβικής έπρεπε να υποβάλουν εκ των προτέρων αίτηση για θεώρηση για να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες- μια διαδικασία που ήταν επαχθής λόγω της χρονικής καθυστέρησης, με αποτέλεσμα η πλειονότητα των ταξιδιωτών από τη Γηραιά Ήπειρο να αποφασίσει να αλλάξει προορισμό».

«Όσοι ταξιδιώτες υπάγονται στο πρόγραμμα αυτό ή επωφελούνται από αυτό δεν χρειάζεται βίζα για να ταξιδέψουν προσωρινά στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά μετά την ένταξη της Κούβας στην αυθαίρετη λίστα, όσοι αποφάσισαν να επισκεφθούν το νησί της Καραϊβικής έπρεπε να υποβάλουν εκ των προτέρων αίτηση για βίζα για να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες- μια διαδικασία που ήταν απεχθής λόγω της χρονικής καθυστέρησης, με αποτέλεσμα η πλειονότητα των ταξιδιωτών από τη Γηραιά Ήπειρο να αποφασίσει να αλλάξει προορισμό».

Πρόσθεσε ότι ο χαρακτηρισμός της Κούβας ως κράτους-χορηγού της τρομοκρατίας έβλαψε επίσης μια πρακτική συνιστώσα της διμερούς σχέσης όσον αφορά την επιβολή του νόμου και τη συμμόρφωση, δεδομένου ότι, αφενός, οι Ηνωμένες Πολιτείες διατήρησαν την Κούβα στον εν λόγω κατάλογο, αλλά ταυτόχρονα επιδίωξαν και αναγνώρισαν τη σημασία της κουβανικής συνεργασίας στον τομέα αυτό, ιδίως όσον αφορά την αναχαίτιση των ναρκωτικών, την ανταλλαγή πληροφοριών και την εθνική ασφάλεια των δύο χωρών.

Αντιθέτως, υπενθύμισε όταν, το 2015, ένα πιστωτικό ίδρυμα (που μετρά τις διεθνείς πιστώσεις) αποφάσισε να αναβαθμίσει τη θέση της Κούβας σε ευνοϊκή, για το απλό γεγονός ότι, εκείνη την περίοδο, το αρχιπέλαγος και το βόρειο έθνος συμμετείχαν στη διαδικασία εξομάλυνσης.

«Αυτό έστειλε ένα άμεσο μήνυμα στον επιχειρηματικό και επενδυτικό κόσμο, το οποίο προκάλεσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την αγορά της Κούβας».

Ο Γκονζάλες Μαεστρέυ δήλωσε ότι η ένταξη «έθεσε αμέσως κάτι που είναι γνωστό ως “κίνδυνος χώρας”, το οποίο είναι ένα θεμελιώδες στοιχείο που οι ξένοι επενδυτές εξετάζουν όταν κάνουν επιχειρήσεις με οποιοδήποτε έθνος, συμπεριλαμβανομένης της Κούβας».

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΈΝΕΣ ΟΝΤΌΤΗΤΕΣ ΚΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ HELMS-BURTON

Κατά τη συζήτηση της κατάργησης των άλλων δύο μέτρων, ο ειδικός επιβεβαίωσε εκ νέου τις συνέπειες της εφαρμογής του καταλόγου των οντοτήτων περιορισμένης πρόσβασης, ο οποίος περιλάμβανε το σύνολο της κουβανικής επιχειρηματικής κοινότητας, απαγορεύοντάς τους οποιαδήποτε συναλλαγή με βορειοαμερικανικές εταιρείες, καθώς και την απαγόρευση διαμονής Βορειοαμερικανών πολιτών στα περισσότερα ξενοδοχεία της Κούβας, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών ξενώνων.

Ο ειδικός υπενθύμισε ότι το άρθρο ΙΙΙ του νόμου Helms-Burton επανενεργοποιήθηκε το 2019 από την ίδια κυβέρνηση, αφού όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν τον είχαν θέσει σε εφαρμογή από τότε που εγκρίθηκε η εν λόγω νομοθεσία το 1996, στο πλαίσιο της εξωτερικής τους πολιτικής έναντι της Κούβας.

Η διάταξη αυτή, τόνισε, αποσκοπούσε στην αποθάρρυνση των άμεσων ξένων επενδύσεων, όταν το νησί πόνταρε -στη δεκαετία του 1990- σε αυτή την εναλλακτική λύση ως πολύ σημαντική συνιστώσα της κουβανικής οικονομίας.

«Αυτό το άρθρο άνοιξε τη δυνατότητα σε ιδιώτες στις Ηνωμένες Πολιτείες να καταθέσουν αγωγές σε αμερικανικά δικαστήρια κατά οντοτήτων που ασχολήθηκαν με ακίνητα που κατασχέθηκαν ή εθνικοποιήθηκαν - όπως γράφει ο εν λόγω νόμος - από την Κουβανική Επανάσταση στα πρώτα χρόνια της», υποστήριξε.

Ο Γκονζάλες Μαεστρέυ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αποφάσεις αυτές αποτελούν αναγνώριση της αποτυχίας της προσέγγισης της πολιτικής των κυβερνήσεων των ΗΠΑ για την Κούβα, η οποία αποσκοπεί στον χειρουργικό εντοπισμό, μέσω της μέγιστης οικονομικής πίεσης, των εξωτερικών πηγών εισοδήματος, στην υποβάθμιση της οικονομίας και στην επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου του κουβανικού πληθυσμού.


     🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας  στοTelegram   👉 https://t.me/prensarebelde