Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

Απειλές σε βάρος της ζωής του δέχεται ο νέος πρόεδρος της Γουατεμάλας

Πηγή: Κοσμοδρόμιο (kosmodromio.gr)

Η ΔΕΑΔ κάλεσε τις αρχές της χώρας να αυξήσουν τα μέτρα προστασίας του εκλεγμένου προέδρου της χώρας Μπερνάρντο Αρέβαλο καθώς και της αντιπροέδρου Καρίν Ερέρα.

Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΕΑΔ) κάλεσε τις αρχές της Γουατεμάλας να αυξήσουν τα μέτρα προστασίας του εκλεγμένου προέδρου της χώρας Μπερνάρντο Αρέβαλο καθώς και της εκλεγμένης αντιπροέδρου Καρίν Ερέρα, κάνοντας λόγο για «σοβαρές» και «επείγουσες» απειλές σε βάρος τους.

Σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα χθες Πέμπτη η ΔΕΑΔ ανέφερε πως οι απειλές συμπεριλαμβάνουν συνωμοσίες κατά της ζωής τους.

Αντιδρώντας, η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου Αλεχάντρο Γιαματέι διαβεβαίωσε πως τα μέτρα ασφαλείας έχουν ήδη ενισχυθεί και κάλεσε την Επιτροπή να είναι πιο «συνετή».

Ο σοσιαλδημοκράτης Μπερνάρντο Αρέβαλο, ο οποίος έκανε εκστρατεία να καταπολεμήσει τη διαφθορά, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής με μεγάλη διαφορά, παρότι μετά τον πρώτο γύρο η εισαγγελία προσπάθησε να τον αποκλείσει ζητώντας να αναιρεθεί η νομική υπόσταση του κόμματός του εξαιτίας υποτιθέμενων παρατυπιών κατά την ίδρυση του κόμματός του.