Πέμπτη 10 Αυγούστου 2023

Υποψήφιος για την προεδρία του Εκουαδόρ δολοφονήθηκε μετά από προεκλογική συγκέντρωση

Πηγή:  The Press Project

Ο υποψήφιος για την προεδρία του Ισημερινού και δημοσιογράφος, Φερνάντο Βιγιαβισένσιο Βαλένσια, δολοφονήθηκε την Τετάρτη στο βόρειο Κίτο από το οργανωμένο έγκλημα.

Ο Βαλένσια, υποψήφιος πρόεδρος του κινήματος Construye lista 25, δολοφονήθηκε από εκτελεστές, αφού πυροβολήθηκε στο κεφάλι. Η επίθεση σημειώθηκε στο κολοσσαίο της σχολής Άντερσον, στα βόρεια της πρωτεύουσας του Ισημερινού, Κίτο, όπου ο υποψήφιος πραγματοποιούσε συγκέντρωση της πολιτικής οργάνωσης που τον υποστηρίζει. Η επίθεση σημειώθηκε γύρω στις 18:00 (τοπική ώρα) και αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους μια υποψήφια για το κοινοβούλιο και δύο αστυνομικοί.

«Ύποπτος, ο οποίος χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με προσωπικό ασφαλείας, συνελήφθη και μεταφέρθηκε, βαριά τραυματισμένος, στη μονάδα (σ.σ. της γενικής εισαγγελίας) στο Κίτο. Το προσωπικό ασθενοφόρου της πυροσβεστικής διαπίστωσε τον θάνατό του, η αστυνομία προχωρά στην αποκομιδή του πτώματος», γνωστοποίησε η γενική εισαγγελία του Εκουαδόρ μέσω Twitter.

Ο θείος του, Γκάλο Βαλένσια, επιβεβαίωσε τον θάνατο του πρώην βουλευτή, ο οποίος μετά την επίθεση μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, σοβαρά τραυματισμένος. «Ο ανιψιός μου μόλις απεβίωσε εδώ στη Γυναικεία Κλινική», δήλωσε ο Βαλένσια όταν ενημέρωσε για την επιβεβαίωση της ιατρικής ομάδας. Ο θείος του Βιγιαβικένσιο που ήταν παρών την ώρα της επίθεσης δήλωσε ότι «βγαίνοντας (από το σχολείο όπου γινόταν η συγκέντρωση) δεχτήκαμε μια ομοβροντία 40 πυροβολισμών, ο Φερνάντο δυστυχώς δέχτηκε μια σφαίρα προφανώς στο κεφάλι».

Ο Βιγιαβισένσιο ήταν ένας από τους υποψηφίους που έλαβαν προστασία από την Εθνική Αστυνομία, καθώς μια εβδομάδα νωρίτερα είχε καταγγείλει τις απειλές που είχαν δεχτεί οι συνεργάτες του από μια ομάδα οργανωμένου εγκλήματος, τους Los Choneros. Η πολιτική του σταδιοδρομία ξεκίνησε ως δημοσιογράφος και πολιτικός ακτιβιστής, όταν κατήγγειλε περιπτώσεις διαφθοράς εντός της Petroecuador.

Η επίθεση πραγματοποιείται 11 ημέρες πριν από τις εκλογές σε μια χώρα που ασφυκτιά από μια πρωτοφανή κρίση. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας έχουν δολοφονηθεί ο δήμαρχος της Μάντα, ενός βασικού λιμανιού για τη διακίνηση ναρκωτικών, και ένας υποψήφιος για τη βουλή.

Μετά την είδηση της δολοφονίας του Βιγιαβισένσιο, ο δεξιός πρόεδρος του Ισημερινού και πρώην τραπεζίτης, Γκιγιέρμο Λάσο, εξέφρασε την αλληλεγγύη και τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του υποψήφιου προέδρου. Ο Λάσο διαβεβαίωσε ότι, λόγω της μνήμης και του αγώνα του, το έγκλημα δεν θα μείνει ατιμώρητο. Ο Λάσο διέταξε την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρη τη χώρα για 60 ημέρες, μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας για τη δολοφονία του υποψηφίου για την προεδρία Φερνάντο Βιγιαβιτσένσιο.

Ο αριστερός πρώην πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα αναφέρθηκε στην δολοφονία του Βιγιαβισένσιο, σχολιάζοντας πως το Εκουαδόρ «έχει μετατραπεί σε αποτυχημένο κράτος», εκφράζοντας «αλληλεγγύη και συλλυπητήρια στην οικογένειά του» και προσθέτοντας «αυτοί που επιδίωκαν να σπείρουν ακόμα περισσότερο μίσος με αυτή τη νέα τραγωδία ελπίζω να συνειδητοποιήσουν πως το μόνο που θα πετύχουν είναι να μας καταστρέψουν». Ο δείκτης των ανθρωποκτονιών στον Εκουαδόρ σχεδόν διπλασιάστηκε το 2022 σε σύγκριση με το 2021, ανήλθε σε 25 ανά 100.000 κατοίκους, το υψηλότερο δηλαδή επίπεδο στην ιστορία της χώρας.