Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023

Η εισαγγελία του Περού ζητά 3 χρόνια φυλάκιση του Πέδρο Κατίγιο


Το αίτημα εναντίον του Πέδρο Καστίγιο και δύο υπουργών της κυβέρνησής του θα κριθεί σε ακροατήριο στις 3 Μαρτίου.

Η Εισαγγελία του Περού ζήτησε την Τρίτη ποινή 36 μηνών φυλάκιση εναντίον του πρώην Προέδρου Πέδρο Καστίγιο για φερόμενες πράξεις διαφθοράς όταν ήταν επικεφαλής της χώρας. Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης της χώρας υποστηρίζει ότι ο πρώην πρόεδρος ηγείτο υποτιθέμενης εγκληματικής οργάνωσης.

Οι κατηγορίες κατά του Καστίγιο σρέφονται επίσης και κατά των πρώην υπουργών Χουάν (Μεταφορές και Επικοινωνίες) και Γκεινέρ Αλβαράδο (Στέγαση).


To αίτημα η εναντίον του πρώην Προέδρου Καστίγιο κατατέθηκε ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, όταν η εισαγγελία οριστικοποίησε την έρευνα κατά του πρώην επικεφαλής του κράτους στις 21 Φεβρουαρίου. Αυτή η έρευνα του υπουργείου πραγματοποιήθηκε μετά από απόφαση του Κογκρέσου.

 


Το αίτημα εναντίον του Πέδρο Καστίγιο και δύο υπουργών της κυβέρνησής του θα κριθεί σε ακροατήριο στις 3 Μαρτίου.

Ο Πέδρο Καστίγιο εκτίει ήδη προληπτική κράτηση 18 μηνών λαθώς διεξάγεαι έρευνα για τη συμμετοχή του στο υποτιθέμενο έγκλημα της εξέγερσης, επειδή έχει πραγματοποιήσει τη διάλυση του κοινοβουλίου στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου.

Ο πρώην Πρόεδρος περιμένει μια απάντηση από την Διεθνής Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, σε μια προσφυγή που κατέθεσε ο πρώην υπουργός του Άμυνας , Γουόλτερ Αγυάλα. με την οποία υποστηρίζει ότι η παύση του Καστίγιο είναι παράνομη, καθώς το κοινοβούλιο δεν τήρησε τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος.