Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

Η Αργεντινή αρνείται να στείλει όπλα στην Ουκρανία

Πηγή | teleSUR (telesurtv.net)

Ο Αργεντινός πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του για τη σύγκρουση στην Ευρώπη, η οποία αναγνώρισε ότι «φέρει αρνητικές οικονομικές συνέπειες σε όλο τον κόσμο».

Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Αλμπέρτο ​​Φερνάντεζ, επιβεβαίωσε το Σάββατο ότι ούτε η χώρα του ούτε η Λατινική Αμερική σχεδιάζουν να στείλουν όπλα «ούτε στην Ουκρανία ούτε σε οποιοδήποτε άλλο μέρος σε σύγκρουση».

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ομοσπονδιακό Καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ο Αργεντινός πρόεδρος τόνισε την ανησυχία του για τη σύγκρουση που υπάρχει στην Ευρώπη, η οποία αναγνώρισε ότι «φέρνει αρνητικές οικονομικές συνέπειες σε όλο τον κόσμο και παρουσιάζει νέες προκλήσεις».

"Εξέφρασα την ανησυχία μου και την επιθυμία μου στην καγκελάριο για το πώς θα μπορούσε να δοθεί   μια λύση στη σύγκρουση. Δεν μπορώ να σχολιάσω αποφάσεις που λαμβάνουν άλλες χώρες. Το σίγουρο είναι ότι η καγκελάριος και εγώ, αυτό που θέλουμε περισσότερο είναι να επανέλθει η ειρήνη   το συντομότερο   δυνατόν», είπε ο αρχηγός του κράτους της Αργεντινής.


 «Η Αργεντινή και η Λατινική Αμερική δεν σκέφτονται να στείλουν όπλα στην Ουκρανία ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος σε σύγκρουση», τόνισε ο πρόεδρος.

Ο επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, από την πλευρά του, εξέφρασε την επιθυμία να συγκεκριμενοποιήσει την εμπορική ενοποίηση με το μπλοκ της Κοινής Αγοράς του Νότου (Mercosur).

«Είναι σημαντικό να έχουμε εποικοδομητικό πνεύμα, πρέπει να εργαστούμε πλάι-πλάι για να βρούμε τον δρόμο  να καρποφορήσουν οι διαπραγματεύσεις», σχολίασε.

Και οι δύο κυβερνώντες τόνισαν την επιθυμία τους να οριστικοποιηθεί «σύντομα» η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της Mercosur.

"Επιθυμία μας είναι να μην συνεχίσουμε να καθυστερούμε τη συζήτηση και να καταλήξουμε γρήγορα σε συμφωνία και να την θέσουμε σε λειτουργία. Είμαστε πεπεισμένοι ότι "Αυτό θα κάνει καλό για την οικονομία της ΕΕ και τη Mercosur ", δήλωσε ο  Φερνάντες.