Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022

Οι ένοπλες δυνάμεις και οι καθολικοί επίσκοποι αρνήθηκαν να υποστηρίξουν τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο του Περού

Πηγή:
bankingnews.gr

Μήπως η ανατροπή του Castillo και το θρίλερ στο Περού ήταν... «έγχρωμη επανάσταση» των ΗΠΑ; - Πώς εμπλέκεται ο Soros

Ο πρόεδρος του Περού Pedro Castillo συνελήφθη την Τετάρτη (7/12/2022), αφού το Kοινοβούλιο τον καθαίρεσε μετά από απόπειρα αποπομπής βουλευτών για «κατάχρηση εξουσίας».

Την Τρίτη (6/12), ο Castillo ανακοίνωσε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και εκλογές για τη συντακτική συνέλευση για την έναρξη δημοψηφίσματος για το νέο Σύνταγμα.

Περουβιανοί βουλευτές κατηγόρησαν τον επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας για απόπειρα πραξικοπήματος και ολοκλήρωσαν με επιτυχία την τρίτη απόπειρα παραπομπής εναντίον του προέδρου μέσα σε 18 μήνες με ισχυρισμούς για «μόνιμη ηθική ανικανότητα».

Η μόνιμη ηθική ανικανότητα είναι μια ρήτρα που συμπεριλήφθηκε στο Περουβιανό Σύνταγμα πριν από περισσότερα από 180 χρόνια. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η ρήτρα «δεν έχει αντικειμενικό ορισμό». Τον 19ο αιώνα, η έννοια σήμαινε «τρέλα», αλλά τώρα περιλαμβάνει και κατηγορίες διαφθοράς.

Οι ένοπλες δυνάμεις και οι καθολικοί επίσκοποι αρνήθηκαν να υποστηρίξουν τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο αναφέρει η Pravda σε ανάλυσή της.

Έτσι, ο Castillio ο κατηγορήθηκε για διαφθορά και στη συνέχεια για υποκίνηση εξέγερσης.  Αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών

Η παραπομπή του Castillo εγκρίθηκε με 101 ψήφους σε σύνολο 130 βουλευτών στο μονοθέσιο κοινοβούλιο. Προσωρινή πρόεδρος ορίστηκε η αντιπρόεδρος Dina Boluarte.
Θα υπηρετήσει ως Πρόεδρος μέχρι τη λήξη της θητείας του Castillo στις 26 Ιουλίου 2026.
Σύμφωνα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακόμη και οι υποστηρικτές του Castillo τον πρόδωσαν - μέλη του Κόμματος Ελεύθερων του Περού (37 βουλευτές) και οι περισσότεροι από τους υπουργούς που παραιτήθηκαν.
Στην πραγματικότητα, ο Castillo διαχώρισε τις σχέσεις του με το κόμμα του τον Ιούνιο.

Θα άλλαζε και υπουργούς λόγω της σύγκρουσης απόψεων.
Φυσικά, το διάβημα του για τη διάλυση του κοινοβουλίου βασίστηκε στις ελπίδες λαϊκής υποστήριξης.

Τι σχέδια είχε ο Castillo

Αφού κέρδισε τις προεδρικές εκλογές πριν από 18 μήνες, ο δάσκαλος Jose Pedro Castillo Terrones αντιμετώπισε την αντίθεση από την πλειοψηφία του Kοινοβουλίου.
Η κυβέρνηση εργάστηκε επίσης ενάντια στις πρωτοβουλίες του.
Ήταν τέτοιες πρωτοβουλίες όπως: δημιουργία κοινωνικών προγραμμάτων για την εξάλειψη του αναλφαβητισμού και την αύξηση των επενδύσεων στην εκπαίδευση έως και το 10% του ΑΕΠ του Περού•, παροχή δανείων σε 2,2 εκατομμύρια μικρούς αγρότες με ελάχιστο επιτόκιο, δημιουργία μηχανισμών για τεχνική βοήθεια στους αγρότες, δημιουργία 300 αγροτικών συνεταιρισμών βάσει του νόμου για τους συνεταιρισμούς στις αγροτικές περιοχές. καθιέρωση του ευεργετήματος Yanapay 350 sol (νόμισμα Περού περίπου 84 δολάρια) για περίπου 13 εκατομμύρια άτομα σε κοινωνικά ομάδες, μείωση των τιμών του οικιακού αερίου κατά 11 sol (2,8 δολάρια).

Οι τροπολογίες στο Σύνταγμα προέβλεπαν, μεταξύ άλλων, τον αποκλεισμό της «ηθικής ανικανότητας» ως βάση για την απομάκρυνση του προέδρου από την εξουσία, καθώς και την εξαίρεση της διάταξης για ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο για την παραπομπή του. Αυτό θα είχε βγάλει το Περού από την κρίση που βιώνει η χώρα από το 2016 με πέντε προέδρους στην εξουσία σε οκτώ χρόνια.

Η Ουάσιγκτον χρειάζεται έναν ασταθή κόσμο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν αμέσως τη νέα πρόεδρο και υποστήριξαν την παραπομπή του Castillo.
Εκπρόσωπος του State Department δήλωσε ότι η κυβέρνηση «γιορτάζει» τον διορισμό της Boluarte.
Επιπλέον, ο Λευκός Οίκος επαίνεσε τους πολιτικούς θεσμούς και τις αρχές του Περού για τη «διασφάλιση της δημοκρατικής σταθερότητας».

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνταγματικής Συνέλευσης της Βενεζουέλας Diosdado Cabello κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι υποστηρίζουν την παραπομπή του Castillo.

«Μόλις διοργάνωσαν πραξικόπημα κατά του Περουβιανού προέδρου. Είχαν προετοιμάσει μια δήλωση και οτιδήποτε άλλο εκ των προτέρων, και η αντιπρόεδρος απλώς περίμενε», είπε ο Cabello.
Περισσότερο από το 86% των ερωτηθέντων δεν εγκρίνει την απόφαση του Κοινοβουλίου του Περού, τόνισε ο Cabello, αλλά ο κόσμος θα υποστήριζε το «σκηνοθετημένο σόου», πρόσθεσε.

«Ο κόσμος δεν θα πει τίποτα, όλοι θα μείνουν σιωπηλοί. Αυτό είναι άλλο ένα πραξικόπημα που υποκινήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή είναι μια επίσημη επίθεση κατά της προόδου των αριστερών δυνάμεων στη Λατινική Αμερική, αυτή είναι η έναρξη ενός πραγματικού πολέμου με τη χρήση ψέματος» είπε.

Το Μεξικό είναι επόμενο στη γραμμή

Ο Μεξικανός βουλευτής Gerardo Fernandez Noronha του Εργατικού Κόμματος κατηγόρησε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι βρίσκονται πίσω από το πραξικόπημα στο Περού.
Στον λογαριασμό του στα social media, ο Noronha είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανατρέπουν νόμιμες κυβερνήσεις.
«Πρώτα υπάρχει νόμος εναντίον της Cristina Fernandez,, τώρα υπάρχει πραξικόπημα κατά του Pedro Castillo, του νόμιμου προέδρου του Περού.
Οι δεξιές δυνάμεις και η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών συνεχίζουν την επίθεσή τους στις λαϊκές κυβερνήσεις, είπε ο Noronha.
Ο βουλευτής προέτρεψε τους συμπατριώτες να είναι σε επαγρύπνηση — τώρα «θα έρθουν» για την κυβέρνηση και τον πρόεδρο του Μεξικού, προειδοποίησε.
Ο Μεξικανός πρόεδρος Andres Manuel Lopez Obrador κατηγόρησε την «οικονομική και πολιτική ελίτ» της χώρας ότι ανάγκασε τον Castillo να λάβει τις αποφάσεις που οδήγησαν στην παραίτησή του. Το Μεξικό ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον Castillo.

Η εμπλοκή Soros

Η κυβέρνηση του προέδρου της Βολιβίας Luis Arce δήλωσε στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (OAS) ότι δεν αποδέχεται την παραπομπή του Castillo.
Οι Βολιβιανοί υπενθύμισαν μια παρόμοια περίπτωση στη χώρα τους και καταδίκασαν τον ΟΑΚ για λάθος εκτίμηση της κατάστασης «για δεύτερη φορά».
Στη Βολιβία, ο Evo Morales κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του 2019, αλλά κατηγορήθηκε για παραποίηση της καταμέτρησης των ψήφων και έλαβε πολιτικό άσυλο στο Μεξικό.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του κόμματός του Luis Arce κέρδισε τις επόμενες εκλογές και ο Morales επέστρεψε στη Βολιβία με τις κατηγορίες να αποσύρονται.
Οι κατηγορίες διαφθοράς χρησιμοποιούνται ως κοινό πρόσχημα για πραξικοπήματα στη Λατινική Αμερική.
Τα θεσμικά όργανα του Soros αναζητούν τυχόν νομοθετικά κενά και οι δωροδοκημένοι δικαστές επιβάλλουν ποινές για τον σκοπό αυτό.
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας José Inacio Lula da Silva και η διάδοχός του Dilma Rousseff υπέφεραν επίσης από αυτή την τακτική. Εκδόθηκε ετυμηγορία κατά της Cristina Kirchner, της εν ενεργεία αντιπροέδρου της Αργεντινής.
Ο Lula στη συνέχεια αθωώθηκε, γεγονός που του έδωσε την ευκαιρία να κερδίσει τις πρόσφατες εκλογές.

Θα στηρίξει ο κόσμος τον Castillo;

Ο Castillo ήλπιζε στην υποστήριξη του κόσμου.
Διαδηλώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στη Λίμα και οι διαδηλωτές πιέζουν για πρόωρες γενικές εκλογές.
Η εμπειρία της Αργεντινής, της Βολιβίας και της Βραζιλίας δείχνει ότι οι καιροί αλλάζουν και οι άνθρωποι επιστρέφουν δημοφιλείς πολιτικούς στα γραφεία τους.
Η απογοήτευση απέναντι στη νεοφιλελεύθερη οικονομία μεγαλώνει και οι ΗΠΑ δεν θα μπορέσουν να κάνουν τίποτα γι' αυτό.  Ουάσιγκτον θα χάσει τελικά την ευκαιρία να εγκαταστήσει τους δικούς της ηγέτες-μαριονέτες σε διάφορες χώρες της περιοχής, καταλήγει η ανάλυση.