Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022

Ζητούν τον τερματισμό του αποκλεισμού κατά της Κούβας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Πηγή: teleSUR (telesurtv.net)

Aρχηγοί κρατών καταγγέλλουν τον παράνομο χαρακτήρα του αποκλεισμού και υποστήριζουν τον σεβασμό της αυτοδιάθεσης των λαών.

Αρκετοί πρόεδροι της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ζήτησαν αυτή την Τρίτη στην 77η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον τερματισμό του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοοικονομικού αποκλεισμού που επέβαλε η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κούβα για περισσότερα από 60 χρόνια.

Ανάμεσα στους ηγέτες που ζήτησαν τον τερματισμό της γενοκτονικής πολιτικής των ΗΠΑ κατά του κουβανικού λαού είναι οι αρχηγοί κρατών της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες, της Ονδούρας Ξιομάρα Κάστρο και της Βολιβίας Λούις Άρσε.

Ο πρόεδρος της Αργςεντινής επιβεβαίωσε ότι «η Αργεντινή συντάσσεται με το αίτημα των λαών της Κούβας και της Βενεζουέλας να αρθούν οι αποκλεισμοί που υφίστανται αυτά τα έθνη», ενώ απέριξε τη χρήση μονομερών κυρώσεων.

 

Επεσήμανε επίσης ότι «σύμφωνα με τον Χάρτη του ΟΗΕ, οι μόνες νόμιμες κυρώσεις είναι αυτές που επιβάλλονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας για την επιβολή των αποφάσεών του για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ονδούρας τόνισε ότι η χώρα της υποστηρίζει «την επιστροφή στον σεβασμό της αυτοδιάθεσης των λαών, απορρίπτοντας τον περιβόητο και βάναυσο αποκλεισμό του λαού της αδελφής Δημοκρατίας της Κούβας».


Η Κάστρο επεσήμανε επίσης ότι «ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έκανε τα πρώτα βήματα για να τερματιστεί αυτή ύβρης » αναφερόμενη στη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Κούβας και Ηνωμένων Πολιτειών που ξεκίνησε το 2014 αλλά διεκόπη από την κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ.

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Βολιβίας ανέφερε ότι «ξεκάθαρο παράδειγμα εφαρμογής μονομερών μέτρων είναι ο απάνθρωπος και εγκληματικός εμπορικός και οικονομικός αποκλεισμός κατά της Κούβας, που θέτει σε κίνδυνο τις ζωές εκατομμυρίων πολιτών».

 

Ομοίως, ο Arce πρόσθεσε ότι «την ίδια στιγμή, είναι ένα ατυχές παράδειγμα που θα πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε πώς οι περισσότερες από τις αποφάσεις που λαμβάνονται από την πλειοψηφία κάθε χρόνο σε αυτή τη Συνέλευση δεν τηρούνται από ορισμένες χώρες».

Τον προσεχή Νοέμβριο, η Κούβα θα παρουσιάσει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για 30ή φορά το σχέδιο ψηφίσματος κατά του αποκλεισμού, το οποίο έχει σχεδόν ομόφωνα υποστηριχθεί από τη διεθνή κοινότητα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας ζήτησε τον τερματισμό του αποκλεισμού που επέβαλαν οι ΗΠΑ.


Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκες, ζήτησε αυτή την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη τον τερματισμό του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που επέβαλε πριν από πάνω από έξι δεκαετίες οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Από το προφίλ του στο κοινωνικό δίκτυο Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από τον ανώτατο εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Τζο Μπάιντεν, να τηρήσει τις διακηρύξεις της Κούβας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) σχετικά με την κυριαρχία και την ακεραιότητα των εδαφών της. 

Αυτό το αίτημα, επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας, περιλαμβάνει την αυτονομία των μικρών κρατών, την ελευθερία ναυσιπλοΐας και τον σεβασμό των πολιτικών διαφορών και στη συνέχεια ευχαρίστησε τους πάνω από 80 Κολομβιανούς βουλευτές που ζήτησαν τη διαγραφή της Κούβας από τη λίστα των χωρών που χορηγούν την τρομοκρατία.