Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Η Ρωσία καλεί τον κόσμο να αναγνωρίσει το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ

 Πηγή: teleSUR (telesurtv.net)

Η Ρωσία τονίζει ότι η αναγνώριση των δημοκρατιών του Ντονέσκ και του Λουγκάνσκ έχει σκοπό να εγγυηθεί την ειρήνη στην περιοχή.

Μετά την αναγνώριση από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πόυτιν της ανεξαρτησίας των δύο αυτοανακηρυγμένων δημοκρατιών που αποσχίσθηκαν από την Ουκρανία, του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, η Ρωσία κάλεσε την Τρίτη τις χώρες του κόσμου να αναγνωρίσουν τις δύο δημοκρατίες.

«Η Ρωσία προτρέπει και άλλα κράτη να ακολουθήσουν το παράδειγμά της», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η αναγνώριση από τη Μόσχα των ανταρτών, που καταδικάστηκε από τη Δύση, «δεν ήταν εύκολη, αλλά είναι το μόνο δυνατό βήμα. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, η απόφαση της ρωσικής εκτελεστικής εξουσίας ελήφθη ουσιαστικά για ανθρωπιστικούς λόγους και «με στόχο να διασφαλιστεί η ειρηνική ζωή» στο Ντονετσκ και το Λουγκανσκ.


Επιπλέον, αναφέρει η δήλωση, σχεδιάζεται η προστασία εκατοντάδων χιλιάδων Ρώσων πολιτών από μια πραγματική απειλή για τη ζωή και την ασφάλειά τους από την Ουκρανία, η οποία «δεν εγκαταλείπει τις προσπάθειες να λύσει το «πρόβλημα του Ντονμπάς με τη βία».

«Η απόφαση ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη την ελεύθερη βούληση των κατοίκων του Ντονμπάς, με βάση τις διατάξεις του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τη Διακήρυξη του 1970 για τις Αρχές του Διεθνούς Δικαίου σχετικά με τις Φιλικές Σχέσεις μεταξύ των Κρατών, την Τελική Πράξη του CSCE (Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) και άλλες θεμελιώδεις διεθνείς αρχές», πρόσθεσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε με τον ηγέτη της αυτοανακηρυγμένης Δημοκρατίας του Ντόνετκ, Ντένις Πουσίλιν, και με τον επικεφαλής του αυτοανακηρυγμένου Λουγκάνσκ, Λεονίντ Πασέχνικ, τη Συνθήκη Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Βοήθειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας με το Ντονετκ και το Λούγκανσκ. αντίστοιχα. 

Αυτή η Συνθήκη επικυρώθηκε ομόφωνα στην (Ρωσική) Κρατική Δούμα και ο εκπρόσωπός της, Βιατσεσλάβ Βολόνιν , επεσήμανε ότι «η απόφαση για την επικύρωση αυτών των συνθηκών είναι ο μόνος τρόπος για να προστατευθούν οι άνθρωποι, να σταματήσει ο αδελφοκτόνος πόλεμος, να αποτραπεί μια ανθρωπιστική καταστροφή και να φέρει ειρήνη».


Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Δούμας, αυτή η συμφωνία ισχύει για 10 χρόνια και θα παραταθεί αυτόματα για τα επόμενα πέντε έτη, εάν δεν καταγγελθεί εγγράφως, τουλάχιστον έξι μήνες πριν από τη λήξη αυτής της περιόδου.