Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

Βολιβιανό δικαστήριο κρίνει αντισυνταγματική την αυτοανακήρυξη της Tzανίν Άνιες

Πηγή: La Jornada

Σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, το Συνταγματικό Δικαστήριο (TCP) της Βολιβίας αποφάσισε ότι η αυτοανακήρυξη της Τζανίν Άνιες σε πρόεδρο (2019-2020) στην κρίση του 2019 ήταν αντισυνταγματική  επειδή δεν υπήρχε κενό εξουσίας, όπως ισχυρίστηκε η τότε γερουσιαστής της μειοψηφίας, για την ανάληψη της εξουσίας.

"Το TCP έκρινε ότι η λεγόμενη ipso facto διαδοχή ισχύει μόνο για την προεδρία του κράτους, σύμφωνα με το άρθρο 169 του Πολιτικού Συντάγματος της Πολιτείας (...) και οποιαδήποτε παραίτηση (του προέδρου του νομοθετικού σώματος) πρέπει να αντιμετωπιστεί και να γίνει αποδεκτή στην ολομέλεια », ανέφερε το δικαστήριο σε ανακοίνωσή του.

Η απόφαση της 29ης Σεπτεμβρίου που ανακοινώθηκε την Παρασκευή διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε κενό εξουσίας όταν η Άνιες αυτοανακηρύχθηκε μεταβατική πρόεδρος, επειδή οι πρόεδροι της Γερουσίας και της Βουλής ήταν στην εξουσία επειδή οι παραιτήσεις τους δεν είχαν εξεταστεί ακόμη τα αντίστοιχα σώματα.

Η γερουσιαστής και οι συνεργάτες της υποστήριξαν το σενάριο του υποτιθέμενου κενού εξουσίας ως την κύρια δικαιολογία για την απόφασή της να ανακηρυχθεί προσωρινή πρόεδρος, θέση που κατείχε για ένα χρόνο. 

Η Άνιες δήλωσε ipso facto, ή στην πράξη, πρώτος πρόεδρος της Γερουσίας και στη συνέχεια επικεφαλής του κοινοβουλίου, και στις δύο περιπτώσεις χωρίς ψήφο του κοινοβουλίου, για να διακηρύξει την πρόσβασή της στην Προεδρία του Κράτους σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος Έβο Μοράλες (2006- 2019).

Η πρώην πραξικοπηματική πρόεδρος αντιμετωπίζει τώρα την συνήθη ποινική διαδικασία που κατηγορείται για πραξικόπημα, για την οποία βρίσκεται σε προληπτική κράτηση από τον Μάρτιο, εκτός από τέσσερις ποινικές υποθέσεις  εις βάρος της που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με το TCP, μετά την αποχώρηση του Μοράλες, μόνο ο αντιπρόεδρός του Άλβαρο Γκαρσία - ο οποίος επίσης παραιτήθηκε ή κατά σειρά, ο πρόεδρος της Γερουσίας ή της Βουλή θα μπορούσαν να αναλάβουν άμεσα την Προεδρία της Βολιβίας, αλλά όχι ένας αντιπρόεδρος χωρίς να επικυρωθεί μέσω της ψήφου των γερουσιαστών, όπως έπραξε η Άνιες.

Η απόφαση TCP εκδόθηκε ως απόρριψη της προσφυγής που υπέβαλε μία δεξιά βουλευτής που αμφισβήτησε τις ενέργειες μιας αντιπροέδρου της Βουλής, της Σουζάνα Ριβέρο, του Κινήματος Προς τον Σοσιαλισμό (MAS), η οποία κατείχε τη θέση της κατά τη διάρκεια της κρίσης για αρκετές ημέρες έως να ανακοινώσει την παραίτησή της.

Η παραίτηση της Ριβέρο δεν συζητήθηκε στην ολομέλεια παρά μόνο μετά την αυτοανακήρυξη της Άνιες, η οποία «μπορούσε ως πρώτη αντιπρόεδρος, να αναλάβει την προσωρινή άσκηση της προεδρίας», επεσήμανε το TCP.

Πρόσθεσε επίσης, ότι αυτή η προσωρινή αντικατάσταση "δεν σημαίνει ότι ο αντικαταστάτης αναλαμβάνει τη θέση του Προέδρου", η οποία σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό κανονισμό ισχύει τόσο για τους βουλευτές όσο και για τη Γερουσία.

Η απόφαση του TCP ενίσχυσε την καταγγελία του κυβερνώντος MAS, του Μοράλες Morales και του σημερινού προέδρου Λουίς Άρσε , ότι αυτό που συνέβη τον Νοέμβριο του 2019 ήταν πραξικόπημα επειδή δεν υπήρχε κενό εξουσίας το 2019 και η εξουσία της Άνιες ήταν αντισυνταγματική.