Πηγή: Prensa-latina.cu
Η Ομάδα της Πουέμπλα έκανε σήμερα (31/7) μια ισχυρή δήλωση καταδικάζοντας τον αποκλεισμό που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Κούβα, τον οποίο χαρακτήρισε παράνομο, σκληρό και μη συνετό, και τόνισε την απεριόριστη αλληλεγγύη της προς το νησί.
Σε μια έκκληση που υπέγραψαν μέλη της προοδευτικής συμμαχίας, που αποτελείται από προσωπικότητες από 16 χώρες, συμπεριλαμβανομένων δύο εν ενεργεία προέδρων, το φόρουμ ζήτησε την άνευ όρων και επείγουσα άρση των πρόσθετων μέτρων που επέβαλε η κυβέρνηση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, τα οποία εμποδίζουν την Κούβα να αντιμετωπίσει σήμερα τον Covid-19.
Το μανιφέστο εξέφρασε επίσης την έντονη έκκλησή του προς την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν να ξαναρχίσει το συντομότερο δυνατό την πολιτική αναθεώρησης και το τέλος του αποκλεισμού κατά της Κούβας, που ξεκίνησε από την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα.
Στο τέταρτο σημείο του εγγράφου, διευκρινίζεται ότι "η διατήρηση αυτής της ηγεμονικής πολιτικής μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στη μελλοντική σχέση των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Λατινική Αμερική".
Επιπλέον, η Ομάδα επιβεβαιώνει τη σταθερή πεποίθησή της ότι αντιστοιχεί αποκλειστικά στον κουβανικό λαό, σύμφωνα με τις θεσμικές συστάσεις των Ηνωμένων Εθνών, να αποφασίζει ελεύθερα και κυριαρχικά για το πεπρωμένο του, χωρίς παρεμβολές άλλων κρατών.
Από την άλλη πλευρά, η Ομάδα εξέφρασε την επιθυμία της να επιλυθούν οι κουβανικές εσωτερικές διαστάσεις και διαφωνίες μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων.
Η συμμαχία διευκρίνισε ότι, σύμφωνα με το CEPAL, «το επαίσχυντο εμπάργκο (αποκλεισμός) που επιβλήθηκε μονομερώς από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Κούβα έχει προκαλέσει απώλειες της τάξης των 147 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έξι δεκαετίες και ότι, από αυτό το ποσό, 9,1 δισ. δολάρια αντιστοιχούν στην περίοδο της πανδημίας».
Τόνισε ότι η μονομερής πολιορκία «αντιπαραγωγική, παράνομη και σκληρή επηρεάζει άμεσα τις ελάχιστες συνθήκες διαβίωσης του κουβανικού λαού, ιδίως εκείνες που έχουν να κάνουν με την υγεία, τα τρόφιμα, την εργασία και την εκπαίδευση 11 εκατομμυρίων Κουβανών».
Ο Όμιλος υπενθύμισε ότι από τις 243 επιπλέον περιοριστικές και δρακόντειες διατάξεις εμπορίου που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ στην Κούβα, 53 έχουν εκδοθεί και εφαρμόζονται εν μέσω της πανδημίας, εμποδίζοντας τη χώρα αυτή να λάβει βασικό εξοπλισμό υγείας, όπως αναπνευστήρες, εμβόλια και άλλα ζωτικής σημασίας εφόδια για να σώσει τις ζωές των Κουβανών πολιτών.
Ο εν λόγω αποκλεισμός, διευκρίνισε, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τους κανόνες του δημοσίου διεθνούς δικαίου.
Το έγγραφο φέρει την υπογραφή προσωπικοτήτων όπως των πρώην προέδρων Ερνέστο Σαμπέρ (Κολομβία), Φερνάντο Λούγο (Παραγουάη), Λουίς Ιγνάσιο Λούλα ντα Σίλβα (Βραζιλία) και Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, πρώην πρωθυπουργό της Ισπανίας, μεταξύ άλλων.
Σε ένα από τα μέρη του, σημειώνει ότι "η εξωτερική πολιτική που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, η οποίο επιδιώκει να δώσει έμφαση στις διαπραγματεύσεις, τον σχηματισμό συμμαχιών και την ενίσχυση της πολυμερούς σχέσης, πρέπει να επεκταθεί στην Κούβα και τη Λατινική Αμερική".