Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021

Παράλληλη αύξηση της φτώχειας και των εκατομμυριούχων στη Λατινική Αμερική

Πηγή: Prensa-latina.cu

Luis Felipe López-Calva
Ενώ εκατομμύρια οικογένειες αγωνίζονται να επιβιώσουν σήμερα απέναντι στην οικονομική κρίση, ο αριθμός των εκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 31% στη Λατινική Αμερική, δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Λούις Φελίπε Λόπες-Κάλβα.

Σε ένα άρθρο με τίτλο "Η πανδημία επιδεινώνει τις ανισότητες και παράγει περισσότερους εκατομμυριούχους στη Λατινική Αμερική" που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα των Ηνωμένων Εθνών, ο ανώτερος αξιωματούχος αναγνώρισε ότι η περιοχή είναι η δεύτερη πιο άνιση στον κόσμο.

 

Τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, οι οικονομικές και κοινωνικές ανισορροπίες αυξήθηκαν, ενώ εμφανίζονται περισσότερο πλούσιοι.

Ο Λόπες-Κάλβα διευκρίνισε στην ανάλυσή του ότι στην περιοχή εκατομμύρια νοικοκυριά βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται ως αποτέλεσμα του κλεισίματος και της δυσπραγίας των επιχειρήσεων, της αύξησης της ανεργίας και της αποχώρησης του εργατικού δυναμικού και των περιορισμένων ευκαιριών για απομακρυσμένη εργασία κατά τη διάρκεια των παρατεταμένων περιόδων εγκλεισμού.

 

Σε αυτό προστίθενται, κατήγγειλε, ανεπαρκή δίκτυα ασφαλείας για εργαζόμενους χαμηλού εισοδήματος, ευάλωτους και μα καταγεγραμμένους, γεγονός που οδήγησε σε μια κατάσταση αυξανόμενης ακραίας φτώχειας στην περιοχή, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, θα αυξηθεί από 24% το 2019 σε 27,6% το 2021.

 

Υπάρχει επίσης ανησυχία για την αύξηση της πείνας στην περιοχή, καθώς σύμφωνα με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων, θα υπάρξει αύξηση κατά 269% στον αριθμό των ανθρώπων στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική που αντιμετωπίζουν σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια.

 

Απέναντι σε αυτό το σενάριο, τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο (17 Μαΐου 2021) δείχνουν μια αύξηση 107 πολυεκατομμυριούχων με καθαρή περιουσία 480 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με άλλα λόγια, ο πλούτος των πλουσιότερων στην περιοχή, μετρούμενος από τη λίστα Forbes, αυξήθηκε περισσότερο από 40% κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 μέχρι στιγμής. Ιδιαίτερα, περίπου τα τρία τέταρτα των δισεκατομμυριούχων προέρχονται από τη Βραζιλία και το Μεξικό, όπως περίπου το 80% της συνδυασμένης καθαρής περιουσίας τους.

 

Ο Λόπες-Κάλβα, ο οποίος είναι επίσης περιφερειακός διευθυντής του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την ανάπτυξη (UNDP), εξέτασε στην ανάλυσή του τη φορολόγηση των πλουσιότερων, κάτι που θα μπορούσε να παρέχει ορισμένους από τους απαραίτητους πόρους για την προώθηση διαδεδομένων κοινωνικών και οικονομικών ωφελημάτων.

 

Θεώρησε επίσης ότι όταν η συγκέντρωση των πόρων μεταφράζεται σε συγκέντρωση πολιτικής εξουσίας, όπως συμβαίνει συχνά, μπορεί να οδηγήσει σε έναν φαύλο κύκλο που διαιωνίζει αυτά τα αποτελέσματα και στρεβλώνει τις στρατηγικές και την κατανομή των πόρων.

 

Τέλος, στο σκεπτικό του, εξήγησε ότι καθώς η πανδημία συνεχίζεται στην περιοχή, θα εκθέσει τις υπάρχουσες ρωγμές στα δίχτυα κοινωνικής ασφάλισης, οπότε πρέπει να επανεφευρεθεί ένας νέος δρόμος προς τα εμπρός, ένας πιο δίκαιος και βιώσιμος από αυτόν πριν από αυτή την κρίση.