Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

Έξι υπουργοί εξωτερικών του Περού καλούν για διάλογο χωρίς κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας


Έξι πρώην υπουργοί Εξωτερικών του Περού ζήτησαν την άρση των μονομερών κυρώσεων κατά της Βενεζουέλας ως μέτρου οικοδόμησης εμπιστοσύνης για έναν εσωτερικό διάλογο ως διέξοδο από την κρίση στη χώρα αυτή.

Η πρόταση έγινε από τους πρώην υπουργούς Εξωτερικών Allan Wagner, Manuel Rodríguez, Rafael Roncagliolo, Eduardo Ferrero, Diego García Sayán, Óscar Maurtua και Eda Rivas, σε κοινή δήλωση που κυκλοφόρησε σήμερα.

Το έγγραφο ζητά "την άρση μονομερών κυρώσεων που επηρεάζουν περισσότερο το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού ως επιτακτικό μέτρο για την ανακούφιση της ανθρωπιστικής κρίσης" που, βεβαιώνουν, μαστίζει τη χώρα του Μπολίβαρ.

Το κείμενο αναφέρεται σιωπηρά στον οικονομικό αποκλεισμό των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της Βενεζουέλας και στα μέτρα εναντίον αυτής της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη λεγόμενη Ομάδα της Λίμα. Ζητά επίσης ως προαπαιτούμενο μέτρο εμπιστοσύνης την επαλήθευση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βενεζουέλα.

Υποστηρίζει ότι η Ομάδα της Λίμα, η Ομάδα Επαφών και η πρωτοβουλία του Όσλο "πρέπει να αναλάβουν συγκλίνουσες πρωτοβουλίες που καθιστούν δυνατή την ενίσχυση της ικανότητας για κοινή δράση".

Σημειώνει ότι η πρόσφατη δήλωση της Ύπατης Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 6 Ιανουαρίου, είναι ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτή η δήλωση παύει να αποκαλεί αρμόδιο πρόεδρο τον εχθρικό αντιπολιτευόμενο  Χουάν γκουαϊδό, τον οποίο δεν αναφέρουν οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών του Περού.

Προσθέτουν ότι «Ωστόσο, ο κεντρικός και αποφασιστικός πρωταγωνιστικός ρόλος αντιστοιχεί στις δημοκρατικές πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της Βενεζουέλας», σε αυτό που αποκαλεί «διαδικασία αποκατάστασης της δημοκρατίας» και κάνει άλλα σχόλια σχετικά με την εσωτερική πολιτική της πεδινής χώρας.

Αφού αμφισβητεί τις κοινοβουλευτικές εκλογές της Βενεζουέλας τον περασμένο Δεκέμβριο, η δήλωση επιβεβαιώνει ότι το τέλος της θητείας του κοινοβουλίου που εκλέχθηκε το 2015 "δημιουργεί νέες πραγματικότητες, τις οποίες η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας και η διεθνής κοινότητα πρέπει να επεξεργαστούν".

Καλεί την αντιπολίτευση να ενωθεί με νόμιμο και αντιπροσωπευτικό τρόπο "για να προωθήσει και να υλοποιήσει με επιτυχία τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν στη διεξαγωγή τοπικών, προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών, δημοκρατικών και δίκαιων".

Προτείνει επίσης, ότι η διεθνής κοινότητα που έχει δεσμευτεί για τη δημοκρατική υπόθεση της Βενεζουέλας, πρέπει επίσης να αναλάβει συντονισμένη δράση, συμπεριλαμβανομένων όλων των ενδιαφερομένων μερών, και να συμβάλει στη διαδικασία των καλών υπηρεσιών που μπορούν να προσφέρουν στις διαπραγματεύσεις, τόσο η πρωτοβουλία του Όσλο όπως και τα Ηνωμένα Έθνη.

Σχολιάζοντας τη δήλωση των πρώην υπουργών, καθόλου φιλικών  με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, ο πρώην βουλευτής και πολιτικός αναλυτής Γουστάβο Εσπινόσα επέκρινε το γεγονός ότι "δεν λένε ούτε μια λέξη για την επιθετικότητα των ΗΠΑ εναντίον της Βενεζουέλας".