Πηγή: Resumen Latinoamericano
Καθώς πλησιάζει η 7η Φεβρουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία η αντιπολίτευση πιστεύει ότι ο πρόεδρος της Αϊτής Ζοβενέλ Μοΐζ πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία, οι πολιτικές δυνάμεις καλούν σήμερα σε γενική εξέγερση.
Το "Λαϊκό Κίνημα MOPOD" ζήτησε από τον πληθυσμό να ξεσηκωθεί την Παρασκευή εναντίον αυτού που θεωρούν διεφθαρμένο και παράνομο καθεστώς και στη συνέχεια να προωθήσει μια πολιτική συμφωνία μεταξύ των διαφόρων τομέων της κοινωνίας που θα επιτρέψει την επίτευξη σταθερότητας.
"Εάν δεν υπάρχει σταθερότητα σε μια χώρα, δεν υπάρχουν επενδύσεις, χωρίς επενδύσεις δεν υπάρχει ανάπτυξη, και χωρίς ανάπτυξη είναι αδύνατο να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων", δήλωσε ο γενικός συντονιστής της οργάνωσης Αντρέ Βίκτορ, η ομιλία του οποίου ήταν εξαιρετικά επιθετική κατά του Μοίζ, τον οποίο κατηγόρησε ότι δεν προωθεί την εθνική παραγωγή και βυθίζει τη χώρα στη δυστυχία.
Στο ίδιο μήκος κύματος κα ι άλλοι ηγέτες της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ένα κύκλο κινητοποιήσεων και πιέζουν για την αποχώρηση του προέδρου που θα επιτρέψει τη δημιουργία μιας μεταβατικής κυβέρνησης της οποίας η νομιμότητα επιτυγχάνεται μέσω μιας πολιτικής συμφωνίας
Εκτός από τη MOPOD , οι πολιτικοί σχηματισμοί “Sector Democrático y Popular” (Δημοκρατικός και Λαϊκός Τομέας”, μαζί με τη “Dirección de la Oposición Democrática” (Διεύθυνση της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης), κάλεσαν σε διαδηλώσεις έως τις 7 Φεβρουαρίου, ημερομηνία που εορτάζονται τα 35 χρόνια από το τέλος της δικτατορίας και η ημέρα που ο πρόεδρος κανονικά αναλαμβάνει τα καθήκοντά του.
Ωστόσο, ο Μοίζ έχει ήδη απορρίψει την πιθανότητα αποχώρησή του στο εγγύς μέλλον και επανέλαβε ότι το 2021 είναι μια κρίσιμη χρονιά για την Αϊτή, κατά το οποίο θα διεξαχθούν εκλογές, η έγκριση του νέου Συντάγματος και το έργο ηλεκτροδότησης που έχει εξαγγείλει.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η κυβέρνηση έλαβε υποστήριξη από διεθνείς οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Έθνη για το σχέδιο γενικών εκλογών γενικής και την έγκριση του νέου συντάγματος, κάτι που επίσης προκάλεσε κριτική από την αντιπολίτευση.
Οι επόμενες μέρες θα μπορούσαν να αποβούν κρίσιμες για το έθνος της Καραϊβικής, εν μέσω της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, καθώς η χώρα οδέυει προς μια νέα υγειονομική κρίση εν μέσω της νέας έξαρσης της πανδημίας.