Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

O Έβο Μοράλες προτείνει UNASUR των Λαών

 Πηγή: Alba TV

Στις 18 και 19 Δεκεμβρίου 2020, ο Έβο Μοράλες οργάνωσε τη “Συνάντηση των Λαών και των Οργανώσεων της Abya Yala για την οικοδόμηση μιας πολυεθνικής Αμερικής”, που πραγματοποιήθηκε στο Σαν Μπενίτο της Κοτσαμπάμπα (Βολιβία) για να σχηματίσει μια πλατφόρμα διασύνδεσης των λαϊκών οργανώσεων του Νότου, με στόχο την ίδρυση του Unasur (Ενωμένα Έθνη του Νότου) των Λαών, ή RUNASUR, που θα περιλαμβάνει τη φωνή των αυτοχθόνων, λαών και ατόμων. 

Στην πρωτοβουλία, στην οποία ηγείται ο Έβο Μοράλες, συμμετέχουν αυτόχθονα κινήματα, συνδικαλιστικές πλατφόρμες και κοινωνικά κινήματα της περιοχής.

Στο Σαν Μπενίτο, δημιουργήθηκε μια επιτροπή  αποτελούμενη από τη Βολιβία, την Αργεντινή, τη Βενεζουέλα και τον Εκουαδόρ, που θα διοργανώσει μια συνάντηση, από τις 24 έως τις 26 Απριλίου, με στόχο την προώθηση του Unasur των Λαών, με τη συμμετοχή αυτόχθονων λαών, επαγγελματιών, εργατών και διανοουμένων, από 12 χώρες.   

Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν 1.200 άτομα, εκπροσωπώντας τη Βολιβία και 10 χώρες της ηπείρου. Τα τρία κύρια θέματα που συζητήθηκαν στις διάφορες εργασίες αυτής της συνάντησης κατέληξαν στα παρακάτω σημεία:

1.  Συγκαλείται Συνάντηση για την ίδρυση και δημιουργία του RUNASUR στη Βολιβία στις 24, 25 και 26 Απριλίου 2021. Για το σκοπό αυτό συγκροτήθηκε οργανωτική επιτροπή , αποτελούμενη από εκπροσώπους από τη Βολιβία, τη Βενεζουέλα, την Αργεντινή και το Εκουαδόρ.

2. Υιοθετείται ψήφισμα αλληλεγγύης προς τον λαό της Βενεζουέλας, που αντιμετώπισε έναν μονομερή αποκλεισμό από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και συμπεριλαμβάνεται στην οικοδόμηση αυτής της διαδικασίας.

3. Διακηρύσσεται η αντίθεση στην εμπορευματοποίηση του νερού και άλλων φυσικών πόρων του πλανήτη.