Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020

Δολοφονία Μπέρτα Κάσερες: η θεσμική ατιμωρησία συνεχίζεται στη δίκη στην Ονδούρα - [+VIDEO]


Το κράτος δεν έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να βρει τους ηθικούς αυτουργούς που σχεδίασαν τη δολοφονία της ιθαγενούς ακτιβίστριας Μπέρτα Κάσερες, μεταξύ των οποίων βρίσκεται η εταιρεία DESA (Empresa Desarrollos Energéticos SA), εναντίον της οποίας αγωνίστηκε η ιθαγενής ηγέτης, αναφέρει η Διεθνής Αποστολής Παρατηρητών στη δίκη, στην έκθεσή της που τιτλοφορεί: “ "Ένα ιστορικό χρέος της δικαιοσύνης”. 

Η αποστολή που αποτελείται από τους Ρεινάλντο Βιγιάμπα, Τζάκυ Μακβίκαρ και Γιόζεφ Μπέρρα , αποσκοπεί στο να καταστήσει εμφανές πώς  σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε η δολοφονία της Κάσερες. Επίσης, να συνεισφέρει   ώστε να λαμβάνονται αποτελεσματικά μέτρα από τις αρχές και να διεξάγονται με τον κατάλληλο τρόπο οι διαδικασίες απαιτώντας τη συμμετοχή των θυμάτων καθώς και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Ο Ρεινάλντο δήλωσε ότι "οι ενέργειές μας απευθύνονται στους εκπροσώπους του κράτους της Ονδούρας, εάν αυτό δεν συμβεί κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στη χώρα, θα επανέλθουμε για να εξετάσουμε την εφαρμογή των συστάσεων που παρουσιάσαμε και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε με προσοχή τις δίκες, όπως αυτή του Νταβίντ Καστίγιο”.

Ο Βιγιάμπα δήλωσε επίσης στον ιστότοπο pasosdeanimalgrande.com δεν έλαβαν απάντηση από το κράτος όταν ζήτησαν συνάντηση.




Στο πόρισμα της επιτροπής αναφέρεται: 
  1. Διερεύνηση για την παράλειψη της ηθικής αυτουργίας του εγκλήματος. 
  2. Βρήκαμε μια θεσμική ατιμωρησία σε σχέση με εγκλήματα, επιθέσεις και δολοφονίες εναντίον υπερασπιστών του περιβάλλοντος και της γης στην Ονδούρα. 
  3. Βρίσκουμε νομικά κενά, είναι σημαντικό να γίνουν νομικές μεταρρυθμίσεις και η νομολογία να ανοίξει τις πόρτες της έτσι ώστε να αναγνωριστεί η ιδιωτική κατηγορία, στην προκειμένη περίπτωση αυτή που παρουσιάστηκε από την οικογένεια της Μπέρτα Κάσερες και αυτή του Κοινωνικού Συμβουλίου Λαϊκών και Αυτοχθόνων Οργανώσεων της Ονδούρας , (COPINH). 
  4. Απαγόρευση της δημοσιότητας των ακροάσεων ή τουλάχιστον ακραίου περιορισμού τους ενώπιον του πληθυσμού, και οι αντίδικοι να μπορούν να συμμετέχουν ώστε η διαδικασία να είναι γνωστή σε πραγματικό χρόνο.
Pasos de Animal Grande


Σχετικές αναρτήσεις Prensa Rebelde