Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

Πέθανε ο κομαντάντε Φάουρε Τσομόν

Πηγή: granma.cu

Ο διακεκριμένος επαναστάτης μαχητής Φάουρε Τσομόν Μεδιαβίγια πέθανε το απόγευμα της Πέμπτης, 5 Δεκέμβρη, εξαιτίας ενός συνδρόμου πολυοργανικής δυσλειτουργίας.

Γεννήθηκε στις 15 Γενάρη 1929 στο Μανατί, στην παλιά επαρχία Οριέντε. Συμμετείχε από πολύ νωρίς σε επαναστατικές ενέργειες εναντίον των διαδοχικών κυβερνήσεων και της τυραννίας του Μπατίστα, αναλαμβάνοντας διάφορα καθήκοντα. Ήταν σημαντική η συμβολή του στον φοιτητικό αγώνα σε κουβανικές σχολές, στο Καμαγουέι, καθώς και στην Ομοσπονδία Φοιτητών Πανεπιστημίου και το Επαναστατικό Διευθυντήριο.

Συμμετείχε στην ηρωική επίθεση στο Προεδρικό Μέγαρο στις 13 Μάρτη 1957. Το 1958 αποβιβάστηκε επικεφαλής μιας εκστρατείας στην περιοχή Νουεβίτας και συνέστησε το Αντάρτικο Μέτωπο του Εσκαμπράι, έως ότου να αποτελέσει τμήμα του Μετώπου Λας Βίγιας υπό τις διαταγές του κομαντάντε Ερνέστο Γκεβάρα. Προήχθη στον βαθμό του κομαντάντε του Επαναστατικού Στρατού.

Μετά τον θρίαμβο της 1ης Γενάρη 1959, ανέλαβε σημαντικές πολιτικές και κυβερνητικές ευθύνες. Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, στις ακόλουθες θέσεις: Πρέσβης της Κούβας στην πρώην Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, στη Δημοκρατία του Εκουαδόρ και στη Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Βιετνάμ. Υπουργός Επικοινωνιών και Μεταφορών. Πρώτος γραμματέας της επαρχιακής επιτροπής του κόμματος στο Λας Τούνας, καθώς και σύμβουλος του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας. Ολοκλήρωσε επίσης άλλες αποστολές προς το συμφέρον της κυβέρνησης, του κράτους και του κόμματος στο εξωτερικό.

Διετέλεσε βουλευτής της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας από την ίδρυση της το 1976. Ιδρυτικό στέλεχος του Κόμματος, προσχώρησε στην Κεντρική Επιτροπή από το 1965 και ήταν μέλος της Γραμματείας. Έλαβε πολλές διακρίσεις και παρασημοφορήσεις για τα αποτελέσματα της δουλειάς του.

Ο Φάουρε ξεχώρισε για την απλότητα του, για την απόλυτη πίστη του στον Φιντέλ και τον Ραούλ, τη μόνιμη υπεράσπισή της ενότητας ανάμεσα στους επαναστάτες και την αφοσίωσή του, μέχρι την τελευταία του πνοή, στα καθήκοντα που του ανέθεσε η Επανάσταση. Σφυρηλάτησε στενό δεσμό με τους νέους και ιδιαίτερα με την Ομοσπονδία Φοιτητών Πανεπιστημίου, συνοδεύοντας τους πάντα στις δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις τους.

Με απόφαση της οικογένειάς του, το σώμα του θα αποτεφρωθεί και θα γίνει αργότερα ενημέρωση για τις μεταθανάτιες τιμές που θα του αποδοθούν.