Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

Ο Μπολσονάρο ξέπλυνε τον Πινοτσέτ: "Αν δεν ήταν αυτός, η Χιλή θα ήταν μια Κούβα"


Το είπε σε απάντηση στην καταγγελία της πρώην προέδρου της Χιλής και νυν Ύπατης Αρμόστριας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, Μισέλ Μπατσελέ, που κατήγγειλε τη «μείωση του δημοκρατικού χώρου» στη Βραζιλία.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, ο μισογύνης, ρατσιστής και λάτρης των δικτατοριών, Ζαϊρ Μπολσονάρο, επέκρινε την Τετάρτη (*) την πρώην πρόεδρο Μισέλ Μπατσελέ, η οποία υπηρετεί ως Ύπατη Αρμόστρια για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στον ΟΗΕ.

Αφού η Μπατσελέ δήλωσε ότι στη Βραζιλία υπάρχει «μια μείωση του δημοκρατικού χώρου», ο Μπολσονάρο απάντησε λέγοντας ότι αυτή υπερασπιζόταν τα «ανθρώπινα δικαιώματα των περιθωριακών» και της επεσήμανε: «Κυρία Μισέλ Μπατσελέ: Αν δεν υπήρχε το προσωπικό του (Αουγούστο) Πινοτσέτ, ο οποίος νίκησε την αριστερά το 1973, συμπεριλαμβανομένου του πατέρα σας, σήμερα η Χιλή θα ήταν μια Κούβα». Επιπλέον, ο Μπολσόναρο δήλωσε ότι η πρώην πρόεδρος της Χιλής «ακολουθούσε τη γραμμή» του Προέδρου της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, καθώς «παρενέβαινε» σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας.

Στις 31 Μαρτίου, ο Πρόεδρος της Βραζιλίας διέταξε για πρώτη φορά μετά από χρόνια τον εορτασμό του πραξικοπήματος του 1964 που ανέτρεψε τον συνταγματικό πρόεδρο Ζοάο Γκουλάρτ και πριν από ένα μήνα δέχθηκε στο (προεδρικό) μέγαρο Πλανάλτο τη χήρα του βασανιστή στρατιωτικού, ενός εκ των πιο εμβληματικών του καθεστώτος, τον συνταγματάρχη Κάρλος Αλμπέρτο Μπριλιάντε Ούστρα, ένα από τα θύματα του οποίου ήταν η πρώην πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ.

Ο Μπολσονάρο προφανώς δεν αρκείται μόνο να εκθειάζει δικτατορίες. Ο ακροδεξιός Μπολσονάρο επιδιώκει με τη ρητορική μίσους να πολώσει το σκηνικό προς τα δεξιά και φέρνοντας επί τάπητος τους δικτάτορες φίλους του, επιδιώκει να ανασυνθέσει μια δεξιά δραστήρια ενάντια στα κοινωνικά κινήματα και την αριστερά.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας το 2015, σε τηλεοπτικό πρόγραμμα, είχε ήδη διαβεβαιώσει ότι «ο Πινοτσέτ έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει ... Έπρεπε να ενεργήσει με βίαιο τρόπο για να ανακτήσει τη χώρα του».

Οι Χιλιανοί δεν ξέχασαν τα λόγια του και, κατά την πρώτη του επίσκεψη ως πρόεδρος σε αυτή τη χώρα, τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, οργάνωσαν μια μαζική διαμαρτυρία εναντίον του. Συγγενείς των θυμάτων του Πινοτσέτ διαδήλωσαν στο Σαντιάγκο με πανό που έλεγαν "Φασίστα Μπολσονάρο".




(*) Το άρθρο είναι από τις 4 Σεπτεμβρίου αλλά το δημοσιεύουμε ως επίκαιρο λόγω των πρόσφατων γεγονότων στη Χιλή