Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Πουέρτο Ρίκο: 14 χρόνια από την δολοφονία του αγωνιστή της Ανεξαρτησίας Φιλιμπέρτο Οχέδα Ρίος από το FBI


O Φιλιμπέρτο Οχέδα Ρίος αγωνίστηκε για την ανεξαρτησία του Πουέρτο Ρίκο από την αμερικανική κυριαρχία. 

Ήταν ένας επαναστάτης αγωνιστής που εργάστηκε ακούραστα για την ανεξαρτησία και κυριαρχία του Πουέρτο Ρίκο, με σκοπό τον τερματισμό της αποικιοκρατίας των ΗΠΑ.

Ο ηγέτης του Λαϊκού Στρατού Boricua-Macheteros γεννήθηκε στις 26 Απριλίου 1933 στο Ναγκουάμπο  του Πουέρτο Ρίκο.

Την  δεκαετία του 1960 ήταν ο τρομπετίστας του διάσημου μουσικού συγκροτήματος Sonora Ponceña και ταυτίστηκε με τα ιδανικά του Φιντέλ Κάστρο και τις ιδέες της κουβανικής επανάστασης.

Ο Οχέδα, ηγήθηκε του Λαϊκού Στρατού Boricua-Macheteros, ένα κίνημα ανεξαρτησίας που ιδρύθηκε στην παρανομία για να αντιμετωπίσει την κυβερνητική αστυνομία που εκείνη την εποχή συγκρότησε μία ομάδα, που ονομάζονταν “Ομάδες Θανάτου".

Αυτή η ομάδα δρούσε επίσης στην παρανομία, ώστε να μην έχει η αστυνομία ευθύνη για τις δραστηριότητές της και τα μέλη της ευθύνονται για διώξεις και δολοφονίες των αγωνιστών της ανεξαρτησίας. Δεν τους επέτρεπαν να εργαστούν, να σπουδάσουν στα Πανεπιστήμια και ορισμένοι πολίτες υπήρξαν θύματα διώξεων.

Το ίδιο διάστημα, στη χώρα δρούσαν και άλλα κινήματα στην παρανομία, όπως μια ομάδα της κουβανικής δεξιάς που τοποθετούσε βόμβες, μία από τις οποίες εξερράγη σε ένα εστιατόριο όπου διεξάγονταν μία εκδήλωση του κινήματος ανεξαρτησίας, προκαλώντας έναν νεκρό και αρκετούς τραυματίες.

Το 1970, ο Οχέδα κατηγορήθηκε και διώχθηκε για πολλά εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τις Ομάδες Θανάτου. Την χρονιά αυτή συνελήφθη, αλλά απελευθερώθηκε λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων, ταξίδεψε στην Κούβα και στη συνέχεια επέστρεψε στο Πουέρτο Ρίκο.

Με την επιστροφή του οργάνωσε ένα σχέδιο στην παρανομία, ώστε να αποκαλύψει την δράση των Ομάδων Θανάτου και έτσι ιδρύθηκε ο “Λαϊκός Στρατός Boricua-Macheteros”.

Ο στρατός έγινε δημοφιλής για τον αγώνα του, ο οποίος δεν είχε στόχο να νικήσει στρατιωτικά την αμερικανική κυβέρνηση, γνώριζαν ότι αυτό ήταν αδύνατον, αλλά να κρατήσουν ζωντανή την υπόθεση της ανεξαρτησίας του Πουέρτο Ρίκο.

Για αυτές και άλλες ενέργειες, η Αστυνομία του Πουέρτο Ρίκο και το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ (FBI) ,  επί 15 χρόνια οργάνωναν επιχειρήσεις σύλληψής του, χαρακτηρίζοντάς τον τρομοκράτη και στις 23 Σεπτεμβρίου 2005, οι δυνάμεις ασφαλείας περικύκλωσαν το σπίτι του, που βρίσκεται στο Πουέρτο Ρίκο και τον δολοφόνησαν με έναν πυροβολισμό.

Θα μπορούσε να σωθεί η ζωή του Οχέδα, όμως οι δυνάμεις ασφαλείας αρνήθηκαν να του παράσχουν την απαραίτητη ιατρική φροντίδα.

Οι Πορτορικάνοι που αγωνίζονται για την ανεξαρτησία διαβεβαιώνουν ότι το μόνο έγκλημα του Οχέδα Ρίος ήταν ότι αναδείχτηκε ως ο κορυφαίος αντιπρόσωπος της απαίτησης για ανεξαρτησία του νησιού. 

Μέχρι και σήμερα απαιτούν να διερευνηθεί η δολοφονία του και να αποδοθεί δικαιοσύνη.


Σημ.μτφ
Boricua, είναι η λαϊκή ονομασία του Πορτορικάνου, Machetero, είναι ο χειριστής του αγροτικού μαχαιριού Macheta.