Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019

ΚΚ Βραζιλίας: Η κυβέρνηση Μπολσονάρο έχει τη χώρα υποταγμένη στη γεωπολιτική Τραμπ"

Πηγή: Prensa-latina.cu

"Η Βραζιλία θα επηρεαστεί από τον εμπορικό πόλεμο κατά της Κίνας από τις Ηνωμένες Πολιτείες υπό τoν επιβαρυντικό παράγοντα ότι η κυβέρνηση του Ζαϊρ Μπολσονάρο έχει σήμερα τη χώρα εντελώς ευάλωτη και υποταγμένη στη γεωπολιτική του Donald Trump".

Αυτό καταγγέλλει άρθρο σύνταξης της ιστοσελίδας Vermelho, του Κομμουνιστικού Κόμματος της Βραζιλίας (PCdoB), το οποίο αναφέρει ότι η εξωτερική πολιτική του Μπολσονάρο έρχεται σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν της χώρας.

Οι διεθνείς συμμαχίες για να αντιμετωπίσουν την ηγεμονία των πλουσίων εθνών ήταν ένα από τα μεγάλα επιτεύγματα της εξωτερικής πολιτικής στον κύκλο κυβερνήσεων των πρώην προέδρων Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και Ντίλμα Ρούσεφ, αναφέρει το άρθρο.

Κάνει μνεία στο πως η Ένωση των Εθνών της Νότιας Αμερικής (Unasur) «ενίσχυσε την ένταξη της Βραζιλίας στους BRICS (μπλοκ που απαρτίζεται από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική), σχηματίζοντας μια ισχυρή πολυπολικότητα στις διεθνείς σχέσεις».

Ισχυρίζεται πώς με αυτόν τον τρόπο η Βραζιλία παρήγαγε υψηλά πλεονάσματα στο εμπορικό ισοζύγιο, μειώνοντας την ευαισθησία της χώρας στην αστάθεια της διεθνούς ρευστότητας και επιτρέποντας την υιοθέτηση εσωτερικών πολιτικών για την προώθηση της οικονομίας από το κράτος.

Η Vermelho προειδοποιεί ότι η ξαφνική αλλαγή στην εξωτερική πολιτική ακύρωσε όλα αυτά και στη θέση τους ήρθε η υποταγή του ακροδεξιού προέδρου στη γεωπολιτική του Τραμπ. "Η υποδούλωσε έφτασε σε σημείο ο Μπολσονάρο να διορίσει τον γιο του Εντουάρντο στη θέση του πρέσβη της Βραζιλίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια πρακτική νεποτισμού και υποταγής που καταντά ντροπιαστική".

Με αυτό, προσθέτει το κείμενο, η Βραζιλία, η οποία αντιμετωπίζει ταχεία επιδείνωση του οικονομικού της μηχανισμού, χάνει ξένες αγορές, παραδίδει τα περιουσιακά της στοιχεία και υποβαθμίζεται στη μετριότητα ενός απλού θιασώτη των συμφερόντων του Λευκού Οίκου.

Απορρίπτοντας την κρατική κυριαρχία, ο Μπολσονάρο υπονομεύει το μέλλον της χώρας. Χωρίς την παραγωγή και τις πολιτικές των διεθνών συμμαχιών για να αντιμετωπιστεί η δύναμη του μπλοκ Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως κάνει η Κίνα, η Βραζιλία απειλείται επικίνδυνα από έναν κύκλο στασιμότητας και μια πιθανή ύφεση από καταστροφικές συνέπειες, προβλέπει το άρθρο.