Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019

Συνεχίζεται για πέμπτη εβδομάδα η απεργία εκπαιδευτικών στη Χιλή

Πηγή: Telesurtv.net

Η γενική απεργία των εκπαιδευτικών στη Χιλή συνεχιζόταν αυτή τη Δευτέρα και έφτασε την πέμπτη εβδομάδα, εν αναμονή της απόφασης του Κολεγίου Καθηγητών να αναστείλει ή όχι τις κινητοποιήσεις.

Μετά τις προειδοποιήσεις της Υπουργού Παιδείας, Μαρσέλα Κουμπίγιος, σχετικά με την αναστολή πληρωμής για μαθήματα που δεν αναπληρώθηκαν, ο πρόεδρος του Κολλεγίου Καθηγητών επανέλαβε την αυτονομία της οργάνωσης και της απεργίας εν γένει.

  
Τα μαθήματα που δεν αναπληρώθηκαν δεν θα αποζημιωθούν, δήλωσε η υπουργός αυτή τη Δευτέρα, ενώ βρισκόταν σε εκδήλωση για την ανάθεση έργων του προγράμματος «Ανοιχτά Σχολεία», όπου πρόσθεσε επίσης ότι τα παιδιά είναι αυτά που πλήττονται περισσότερο όταν αρχίζει απεργία επ’ αόριστο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Κολεγίου Καθηγητών, Μάριο Αγκιλάρ, απάντησε αρνούμενος κατηγορηματικά τις δηλώσεις της υπουργού, σημειώνοντας ότι οι καθηγητές δεν είναι υπάλληλοί της και ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί τη Χιλή σαν εταιρεία.

Επιπλέον, χαρακτήρισε ως «το μεγαλύτερο πισωγύρισμα στη δημοκρατική συνύπαρξη» την επίλυση των συγκρούσεων μέσω απειλών, αναφερόμενος στην προειδοποίηση της υπουργού σχετικά με την πληρωμή προς τους καθηγητές, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.

Σε μερικές από τις πρόσφατες δηλώσεις του, ο Αγκιλάρ επανέλαβε ότι για αυτό το είδος έλλειψης σεβασμού είναι που οι εκπαιδευτικοί απεργούν και ότι «αν αυτή θέλει να τελειώσει και θέλει να επιλυθεί, θα έπρεπε να ξεκινήσει με τον σεβασμό που αξίζουν οι καθηγητές».

Οι καθηγητές στη Χιλή, οι οποίοι βρίσκονται σε γενική εκπαιδευτική απεργία, απαιτούν βελτιώσεις στις συνθήκες εργασίας και στους μισθούς για όλα τα επίπεδα δημόσιας εκπαίδευσης της χώρας εδώ και πέντε εβδομάδες.