Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

Χιλιάδες Κολομβιανοί στους δρόμους κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης


Πηγή: Telesurtv.net

Χιλιάδες φοιτητές βγήκαν στους δρόμους της Κολομβίας την προηγούμενη Πέμπτη ενάντια στις πολιτικές του Προέδρου Ιβάν Ντούκε, μεταξύ αυτών για τα ελλείμματα των πανεπιστημίων και τη φορολογική μεταρρύθμιση.

Οι φοιτητές του Εθνικού Πανεπιστημίου, του Παιδαγωγικού Πανεπιστημίου, του Επαρχιακού Πανεπιστημίου και της Συνδικαλιστικής Ένωσης Εργαζομένων έκαναν πορείες στο Μπογκοτά ενάντια στις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Κολομβίας.


Οι φοιτητές ζητούν από τον πρόεδρο να καθίσει και να συζητήσει μαζί τους και να αναγνωρίσει το οικονομικό έλλειμμα των πανεπιστημίων.
Αναμενόταν την Παρασκευή να συναντηθούν διαφορετικά συνδικάτα για να συμφωνήσουν σε εθνική απεργία, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν συμμορφωνόταν με τον κατάλογο των αιτημάτων.
Οι διάφορες κοινωνικές ομάδες της Κολομβίας, αγρότες, φοιτητές, εργαζόμενοι, απορρίπτουν την αύξηση του ΦΠΑ σε ολόκληρο το καλάθι της οικογένειας, καθώς και τον μικρό προϋπολογισμό που προορίζεται για την εκπαίδευση και την υγεία.

Η νέα νομοθεσία προβλέπει τη φορολόγηση των προϊόντων του οικογενειακού καλαθιού με συντελεστή φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) 18%, γεγονός που συνεπάγεται μείωση της αγοραστικής δύναμης για αγορά τροφίμων από τον πληθυσμό λόγω του υψηλού κόστους.
Με τη νέα αυτή νομοθεσία, σχεδόν όλα τα προϊόντα του βασικού οικογενειακού καλαθιού θα υποστούν μια αύξηση του κόστους για τον καταναλωτή.
Σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Ομοσπονδίας Πτηνοτρόφων της Κολομβίας (Fenavi), η κατανάλωση τροφίμων όπως τα αυγά ή το κοτόπουλο θα μειωθεί.
Αναλύουν ότι σήμερα ένας μέσος Κολομβιανός καταναλώνει 290 αυγά και 33 κιλά κοτόπουλο ετησίως, τα οποία θα μειωθούν κατά 8,7% και 10% αντίστοιχα.