Πηγή: Telesurtv.net
Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, συμπλήρωσε το προηγούμενο Σάββατο 8 εβδομάδες υπό κράτηση, χωρίς οι προσπάθειες της αντιπολίτευσης να τον αποκλείσουν από τις εκλογές του 2018 να πετύχουν να περιορίσουν την δημοτικότητα του στις προσεχείς προεδρικές εκλογές του Οκτώβρη.
Αυτό το συμπέρασμα έβγαλε η δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Instituto Vox Populi, που δημοσιεύτηκε στις 28 του Μάη, και παρουσιάζει μια πρόθεση ψήφου 39% για τον ιδρυτή και ηγέτη του Κόμματος Εργατών (ΡΤ).
Τα νούμερα, σύμφωνα με καθορισμένο σενάριο [έτοιμο ερωτηματολόγιο], βγάζουν 39% για τον Λούλα, 27 ποσοστιαίες μονάδες προβάδισμα από την δεύτερη προτίμηση, τον Ζαϊρ Μπολσονάρο, υποψήφιο του Σοσιαλφιλελεύθερου Κόμματος, με την υποστήριξη του 12% των εκλογέων.
Τους Λούλα και Μπολσονάρο ακολουθεί η Μαρίνα Σίλβα, πρώην υποψήφια για την προεδρία και ιδρύτρια του κόμματος Rede, με 6%, ο Σίρο Γκόμες, του Δημοκρατικού Εργατικού Κόμματος, με 4%, ο Ζεράλντο Αλκμίν, πρώην κυβερνήτης του Σάο Πάουλο και εκπρόσωπος του Κόμματος Βραζιλιάνικης Σοσιαλδημοκρατίας, και ο Άλβαρο Ντίας, του Podemos, με 2%.
Επιπλέον, στο σενάριο αυθόρμητης πρόθεσης ψήφου [χωρίς ερωτηματολόγιο], ο Λούλα έλαβε το 34% των προτιμήσεων, με δεύτερο τον Μπολσονάρο με 10%. Πιο πίσω έμειναν οι Γκόμες και Αλκμίν με 3%, η Σίλβα με 2% και ο Ντίας με 1%.
Σε υποθετική περίπτωση δεύτερου γύρου, ο πρώην πρόεδρος θα λάμβανε το 47%, πολύ μπροστά από το 16% του Μπολσονάρο. Απέναντι στον Αλκμίν, το αποτέλεσμα θα ήταν 47%-11%, ενώ με αντίπαλο τη Σίλβα θα ήταν 46%-14%.
Από την πλευρά του, το Κόμμα Εργατών επιμένει να κατεβάσει τον Λούλα ως υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές, ανακοινώνοντας επιπλέον την έναρξη της προεκλογικής καμπάνιας για τις 9 Ιούνη στην πόλη του Μπέλο Οριζόντε, ενώ ο ηγέτης του αναμένει την απόφαση της δικαιοσύνης.
Μεθοδολογία έρευνας
Η δημοσκόπηση της Vox Populi πραγματοποιήθηκε σε βραζιλιάνες και βραζιλιάνους άνω των 16 ετών, κατοίκους αστικών και αγροτικών περιοχών, όλων των πολιτειών της χώρας και του Ομοσπονδιακού διαμερίσματος, σε πρωτεύουσες, μητροπολιτικές περιφέρειες και στο εσωτερικό όλων των κοινωνικοοικονομικών στρωμάτων.
Μεταξύ 19 και 23 του Μάη ρωτήθηκαν 2.000 άτομα σε 121 δήμους. Το περιθώριο σφάλματος ήταν 2,2%, με διάστημα εμπιστοσύνης 95%.