Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Ο ηθοποιός Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ κάνει έκκληση στον ΟΗΕ για τις παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων στο Μεξικό

Πηγή: jornada.unam.mx

Γενεύη. Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ ζήτησε την Τετάρτη από το Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ να δημιουργηθεί ένας "μηχανισμός κατά της ατιμωρησίας" για τη αποφυγή διάπραξης "στυγερών εγκλημάτων" όπως αυτά στο Μεξικό.

"Έχω απηυδήσει από την βία και την ατιμωρησία", είπε ο Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ στη Γενεύη, όπου ταξίδεψε για να συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου και στο Διεθνές Φόρουμ Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

"Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να επιτρέψει στο Μεξικό τα θύματα παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων να συνεχίζουν να αυξάνονται ούτε να εξακολουθεί να καταπνίγεται η ελευθερία της έκφρασης και η υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων", πρόσθεσε.

 
Ο ηθοποιός παρουσιάστηκε ως ένας "πολίτης ο οποίος όπως χιλιάδες μεξικάνοι μετράμε τους νεκρούς και τους αγνοούμενους μας σε χιλιάδες" και ζήτησε "ένα Διεθνή Μηχανισμό κατά της ατιμωρησίας που να εγγυάται ότι τα ειδεχθή εγκλήματα που γίνονται σήμερα, δεν θα ξανασυμβούν μελλοντικά".

Την Πέμπτη, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζείντ Ραάντ Αλ Χουσεΐν, θα δημοσιοποιήσει την έκθεση "Διπλή Αδικία" σχετικά με τους 43 εξαφανισμένους φοιτητές στην Αγιοτσινάπα στις 27 Σεπτέμβρη 2014, μια υπόθεση που παραμένει ατιμώρητη.

Οι 43 φοιτητές της αγροτικής σχολής της Αγιοτσινάπα, στην ταραχώδη νότια πολιτεία Γκερέρο, συνελήφθηκαν τη νύχτα της 26ης Σεπτέμβρη από αστυνομικούς της πόλης Ιγουάλα και παραδόθηκαν σε μέλη του καρτέλ Guerreros Unidos [Ενωμένοι Πολεμιστές], που παρουσιάζεται ως ο φυσικούς αυτουργός της εξαφάνισης και πιθανής δολοφονίας των νέων.

Το Γκερέρο είναι μια από τις πιο βίαιες πολιτείες του Μεξικού.