Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

Οι ΗΠΑ και η Αργεντινή απειλούν πως θα απαγορεύσουν την αγορά βενεζουελάνικου αργού πετρελαίου


Ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Rex Tillerson, και ο Αργεντίνος Υπουργός ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι εξετάζουν την εφαρμογή κυρώσεων κατά του πετρελαίου της Βενεζουέλας για να «ασκήσουν πίεση» στην κυβέρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νικολάς Μαδούρο. 

Ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ αποκάλυψε ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο «εφαρμογής κυρώσεων στο πετρέλαιο», απαγορεύοντας την πώλησή του στις ΗΠΑ ή την «διύληση προϊόντων που προέρχονται από τη Βενεζουέλα», όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Αργεντινή μετά από κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό του Προέδρου Mauricio Macri, όπως αναφέρει το πρακτορείο EFE. 
 
Ο Tillerson, ο οποίος έφτασε στην Αργεντινή το περασμένο Σάββατο, στο πλαίσιο της περιοδείας που ξεκίνησε σε διάφορες χώρες της Λατινικής Αμερικής την 1η Φλεβάρη, επιβεβαίωσε ότι πριν την εφαρμογή τέτοιων μέτρων, είναι απαραίτητονα αναλυθούν οι επιπτώσεις τους στο λαό αλλά και σε άλλες χώρες της περιοχής καθώς «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην επηρεαστούν αρνητικά».

Παρόμοια άποψη εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής, ο οποίος είπε πως πριν ληφθούν μέτρα σχετικά με τις πωλήσεις και το εμπόριο πετρελαίου, είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί ένας «ακριβής έλεγχος».

Πριν την έναρξη της περιοδείας του, o Tillerson ανακοίνωσε ότι η Ουάσινγκτον «θα συνεχίσει να ασκεί πίεση» κατά της Βενεζουέλας και άφησε να εννοηθεί ότι οι Βενεζουελάνοι στρατιωτικοί θα μπορούσαν να γίνουν «παράγοντες αλλαγής», όπως δήλωσε την Πέμπτη, 1 Φλεβάρη, στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, Όστιν, σε μια ομιλία με τίτλο «Η δέσμευση των ΗΠΑ στο δυτικό ημισφαίριο», όπου ανέφερε επίσης ότι η Κυβέρνηση του Μαδούρο πρέπει να λογοδοτήσει.

Αυτές οι δηλώσεις καταδικάστηκαν και χαρακτηρίστηκαν ως επίθεση και παρέμβαση στο κράτος της Βενεζουέλας και του Μπολιβαριανών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Tillerson, ο οποίος ποτέ δεν κατείχε θέση στην κυβέρνηση, και σε καμία κυβερνητική διοίκηση, δούλεψε επί 40 χρόνια στην εταιρεία πετρελαίου των ΗΠΑ ExxonMobil, όπου κατείχε (2006-2016) τη θέση του Προέδρου και του Διευθύνοντα Συμβούλου. Η εταιρεία ήταν μέρος των πολυεθνικών εταιρειών εξόρυξης πετρελαίου από τη Βενεζουέλα, κατά την εποχή του πετρελαϊκού ανοίγματος που εφαρμόστηκε από τις κυβερνήσεις της Τέταρτης Δημοκρατίας, που θεωρείται ασύμφορη για τη χώρα.

Τον Αύγουστο του 2017, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα, με το οποίο απαγόρευσε σε όλους τους εμπορικούς και οικονομικούς εταίρους, σε όλες τις εταιρείες των ΗΠΑ ή με μέρος κεφαλαίου στη χώρα να κάνουν οποιαδήποτε συμφωνία ή συναλλαγή με την εταιρεία Πετρέλαια της Βενεζουέλας (Pdvsa), που αποτελεί τον κύριο κλάδο που διατηρεί την οικονομία της χώρας.

Τον περασμένο Νοέμβρη, ο Πρόεδρος της Αργεντινής, Mauricio Macri κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Νέα Υόρκη, δήλωσε σε συνέντευξή του σε αμερικάνικα ΜΜΕ ότι οι ΗΠΑ «θα έπρεπε να πάνε μέχρι τέλους με επιβολή εμπάργκο κατά του βενεζουελάνικου πετρελαίου».