Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Ο πρώην πρόεδρος Πινιέρα και ο κεντροαριστερός Γκιγιέρ στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Χιλή

Πηγή: bbc.com

Ο κεντροδεξιός πρώην πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα και ο Αλεχάνδρο Γκιγιέρ, υποψήφιος του κυβερνώντος κεντροαριστερού συνασπισμού, θα αναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της 17ης Δεκέμβρη στη Χιλή, καθώς κανένας από τους δύο δεν έλαβε απόλυτη πλειοψηφία στον πρώτο γύρο που έλαβε χώρα την Κυριακή και στον οποίο αναμετρήθηκαν οκτώ συνολικά υποψήφιοι.

Ο Πινιέρα, πρόεδρος της Χιλής την περίοδο 2010-2014 και επικεφαλής του εκλογικού σχήματος Chile Vamos, έλαβε το 36,64% των ψήφων, ενώ ο Γκιγιέρ το 22,70% με τη Nueva Mayoría. Παρά το σημαντικό προβάδισμα, το αποτέλεσμα του Πινιέρα μπορεί αν θεωρηθεί ως ήττα γιατί οι εκτιμήσεις του έδιναν μέχρι και 44%.

Η μεγάλη έκπληξη του α' γύρου ήταν η υποψήφια του αριστερού Frente Amplio, Μπεατρίς Σάντσες, η οποία έλαβε 20,27% με υποστήριξη πρώην φοιτητικών ηγετών και νέων κυρίως ψηφοφόρων, οι οποίοι μπορούν να καθορίσουν το αποτέλεσμα του β' γύρου.


Η Σάντσες και ο Γκιγιέρ κέρδισαν και τις περισσότερες ψήφους των ψηφοφόρων εξωτερικού, που ψήφισαν για πρώτη φορά σε προεδρικές εκλογές.

Οι εκλογές σημαδεύτηκαν από μεγάλη αποχή, καθώς μόλις το 46% του εκλογικού σώματος των περίπου 14,3 εκατομμυρίων κατοίκων Χιλής και των 39.000 κατοίκων εξωτερικού πήγε να ψηφίσει.