Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Περισσότερα από 100.000 άτομα εγκατέλειψαν το Πουέρτο Ρίκο μετά τον τυφώνα Μαρία

Πηγή: Cubadebate.cu

Περισσότερα από 100.000 άτομα έχουν εγκαταλείψει το Πουέρτο Ρίκο μετά το χτύπημα του τυφώνα Μαρία, όπως αποκάλυψε η εκτελεστική διευθύντρια της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου (JSF), Νάταλι Γιαρέσκο.

Η αξιωματούχος του οργανισμού που επέβαλε η Ουάσινγκτον στην κυβέρνηση του Πουέρτο Ρίκο είπε σε κατάθεση στην Επιτροπή Φυσικών Πόρων της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, ότι γύρω στα 100.000 άτομα έχουν αφήσει το νησί της Καραϊβικής από τότε που συνέβη το μετεωρολογικό φαινόμενο της 20ης Σεπτέμβρη.


Η Γιαρέσκο, πρώην υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας, διευκρίνισε μπροστά στην επιτροπή του Κογκρέσου με επικεφαλής τον ρεπουμπλικάνο Ρομπ Μπίσοπ της Γιούτα, ότι ο αριθμός των πορτορικάνων που θα αναχωρήσει πριν να ολοκληρωθεί το έτος θα αυξήσει το νούμερο σε 175.000 άτομα.

Με αυτό τον τρόπο αντιμετώπισε τις θέσεις του προέδρου της JSF, Χοσέ Καριόν, ο οποίος επικαλέστηκε το δημογραφικό φαινόμενο για μια μείωση του μεγέθους της κυβέρνησης του Πουέρτο Ρίκο.

Τα στοιχεία που παρείχε η Γιαρέσκο στην Ουάσινγκτον δεν περιλαμβάνουν τους πορτορικάνους που εγκατέλειψαν τη χώρα το τελευταίο έτος εξαιτίας της δημοσιονομικής κρίσης χρεοκοπίας και της οικονομικής τελμάτωσης, μαζί με ένα δημόσιο χρέος 73 δισ. δολαρίων.

Αυτή τη στιγμή, ο πληθυσμός του Πουέρτο Ρίκο εκτιμάται στα 2,9 εκατομμύρια κατοίκους για το 2025, ενώ προηγουμένως θεωρούνταν ότι αυτό θα συνέβαινε γύρω στο 2050, οπότε προβλέπεται ότι θα πέσει στα 2 εκατομμύρια.