Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

Ξεπερνούν τα 87 εκατομμύρια δολάρια οι επιπτώσεις του οικονομικού αποκλεισμού στο σύστημα υγείας της Κούβας

Πηγή: Cubadebate.cu

Από την 1η Απριλίου 2016 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2017 οι εκτιμώμενες οικονομικές ζημιές στην υγεία ως αποτέλεσμα του αποκλεισμού των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κούβα, ξεπέρασε τα 87 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών μέσων.

Το παραπάνω δήλωσαν γιατροί και φοιτητές ιατρικής σε δημόσια συνεδρίαση της Επιτροπής Υγείας και Αθλητισμού της Εθνοσυνέλευσης που έγινε για να δείξει τις ζημιές του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού κλοιού κατά της Κούβας.


 

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής, Χόρχε Γκονσάλες, ανέφερε ότι η προσπάθεια των γιατρών για να αντιμετωπίσουν αυτούς τους περιορισμούς είναι το κλειδί της επιτυχίας του συστήματος υγείας της Κούβας.

Ωστόσο, «για να έχουμε ένα σύστημα υγείας που να ανταποκρίνεται στην ανάπτυξη της επιστήμης στο σύγχρονο κόσμο, είναι καιρός να παύσει ο άδικος οικονομικός αποκλεισμός», δήλωσε στην εφημερίδα Granma.

Από την πλευρά της, η διευθύντρια του Εκδοτικού Οίκου της Γυναίκας, Ισαμπέλ Μόγια, ανέφερε ότι αυτή η πολιτική «δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με παράπονα, αλλά με καταγγελίες».

Από το Ινστιτούτο Ογκολογίας και Ραδιολογίας στην πρωτεύουσα, η δημοσιογράφος, η οποία δέχεται θεραπεία από το ινστιτούτο, πρόσθεσε ότι ο αποκλεισμός εμποδίζει να δεχθεί πιο εξειδικευμένη θεραπεία.

Από την πλευρά του, η φοιτήτρια ιατρικής Αριάδνα Παλμέρο ανέφερε ότι το μέτρο που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ από το 1960 εμποδίζει τους κουβανούς να έχουν πρόσβαση στις ψηφιακές βιβλιοθήκες με εξειδικευμένες πληροφορίες και να συνεργαστούν με φοιτητές και επαγγελματίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την προσεχή 1η Νοέμβρη η Κούβα θα παρουσιάσει στον ΟΗΕ την έκθεση σχετικά με την απόφαση 71/5 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, με τίτλο Ανάγκη να τερματιστεί ο οικονομικός, εμπορικός και χρηματοπιστωτικός αποκλεισμός που έχει επιβληθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κατά της Κούβας.