Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Περισσότεροι από 8.000.000 Βενεζουελάνοι ψήφισαν για την Συντακτική Εθνοσυνέλευση

Πηγή: Telesurtv.net

Η πρόεδρος του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (CNE) της Βενεζουέλας, Τιμπισάι Λουσένα, ανακοίνωσε στο πρώτο δελτίο τύπου το βράδυ της Κυριακής, ότι η συμμετοχή έφτασε το 41,53% (περισσότερα από 8 εκατομμύρια) στην εκλογή 537 εκ των 545 μελών της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης (ANC).

Οι Βενεζουελάνοι ψήφισαν απευθείας και μυστικά για 364 αντιπροσώπους κατά τόπους και 173 κατά τομείς, ενώ οι 8 που απομένουν είναι ιθαγενείς αντιπρόσωποι που θα επιλεγούν την 1η Αυγούστου σε 3 γενικές συνελεύσεις, σύμφωνα με τα έθιμα και τις παραδόσεις των ιθαγενών λαών της χώρας.

Στις εκλογές της Κυριακής κλήθηκαν να ψηφίσουν περισσότερα από 19,4 εκατομμύρια Βενεζουελάνοι. Τοποθετήθηκαν περισσότεροι από 24.000 μηχανισμοί ψηφοφορίας σε περίπου 14.500 εκλογικά κέντρα στη χώρα.

Γι’ αυτές τις εκλογές, το CNE πήρε πρόσθετα μέτρα ασφαλείας για να εγγυηθεί το δικαίωμα ψήφου όλων των Βενεζουελάνων απέναντι στις απειλές αντιδραστικών τμημάτων της αντιπολίτευσης να εμποδίσουν την ψηφοφορία με βία, επιθέσεις σε εκλογικά κέντρα και κλείσιμο δρόμων με οδοφράγματα.

Μεταξύ των μέτρων αυτών, ήταν η δυνατότητα των πολιτών να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο του δήμου στον οποίο είναι εγγεγραμμένοι. Επιπλέον, το CNE άνοιξε εκλογικά κέντρα για άτομα που δεν μπορούσαν να ψηφίσουν στον τόπο που τους αντιστοιχούσε λόγω απειλών ή επιθέσεων.

Η Συντακτική Εθνοσυνέλευση συγκλήθηκε από τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο την 1η Μάη, σύμφωνα με το άρθρο 348 του Συντάγματος και με στόχους να διευρύνει και να προστατεύσει τα κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών που καθιερώθηκαν με το Σύνταγμα του 1999, να εγγυηθεί την ειρήνη και το διάλογο, απέναντι στη βία της αντιπολίτευσης που έχει αφήσει περισσότερους από 100 νεκρούς από τον προηγούμενο Απρίλη, να ξεπεράσει την εξάρτηση από τα πετρελαϊκά έσοδα και να ενισχύσει τη μάχη κατά της τρομοκρατίας.