Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Οι χώρες της Caricom δεσμεύτηκαν να μην παρέμβουν σε εσωτερικά ζητήματα της Βενεζουέλας

Πηγή: Telesurtv.net

Οι χώρες μέλη της κοινότητας της Καραϊβικής (Caricom) συμφώνησαν να μην παρέμβουν στα εσωτερικά ζητήματα της Βενεζουέλας, σύμφωνα με το περιεχόμενο της διακήρυξης της 38ης Συνόδου του οργανισμού που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή.

Στη συνάντηση των ηγετών της Καραϊβικής που έλαβε χώρα στο νησί της Γρανάδας, δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να ζητούν από όλα τα μέρη να δεσμευτούν να ξεκινήσουν διάλογο και νέες διαπραγματεύσεις που να οδηγήσουν σε μια συνολική πολιτική συμφωνία, με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί, συγκεκριμένες πράξεις και εγγυήσεις για να διασφαλίσουν την εφαρμογή τους».


Κατά τη διάρκεια της συνόδου της Caricom κάποιοι αρχηγοί κρατών παρέθεσαν τις σκέψεις τους σχετικά με την κατάσταση στη Βενεζουέλα, όπου από τον Απρίλη έχουν σημειωθεί βίαιες διαδηλώσεις υποκινούμενες από την δεξιά, και εν μέσω των οποίων έχουν πεθάνει περίπου 80 άτομα και άλλα 1500 έχουν τραυματιστεί.

Ο πρωθυπουργός της Ντομίνικα, Ρούσβελτ Σκέριτ, δήλωσε ότι δεν είναι προς το συμφέρον των βενεζουελανών ούτε του κόσμου να διατηρηθεί αυτή η κατάσταση στη νοτιοαμερικάνικη χώρα. Από την πλευρά του, ο βενεζουελάνος Υπουργός Εξωτερικών Σαμουέλ Μονκάδα είπε ότι η χώρα του έχει ανάγκη την «φιλική και έντιμη» υποστήριξη της Caricom αλλά χωρίς ανατρεπτικές ενέργειες.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει καταγγείλει τις συνεχείς απειλές και ανατρεπτικές ενέργειες χωρών όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, και του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ). Επιπλέον, ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο έχει επαναλάβει το ενδιαφέρον του να ξαναρχίσει το διάλογο με τμήματα της δεξιάς που επιμένουν να υποκινούν διαμαρτυρίες που καταλήγουν σε πράξεις βανδαλισμού και βίας.