Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Ξεκίνησαν στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ στην Καραϊβική



H Διοίκηση του Νότου των ΗΠΑ ξεκίνησε στρατιωτική άσκηση με τη συμμετοχή 2.500 περίπου στρατιωτών και 18 συμμαχικών χωρών, στα Μπαρμπάντος, 1.078 χιλιόμετρα από την Βενεζουέλα.

 Η βορειοαμερικανική στρατιωτική διοίκηση ανακοίνωσε ότι η ονομαζόμενη Tradewinds 2017 “είναι μία άσκηση ασφαλείας και αντιμετώπισης θαλάσσιων καταστροφών στην Καραιβική”, με τη συμμετοχή των χωρών, Αντίγουα & Μπαρμπούδα, Μπαχάμες, Μπαρμπάντος, Μπελίζ, Ντομινίκα, Δομινικανή Δημοκρατία, Γρενάδα, Γουιάνα, Αιτή, Τζαμάικα, Σαν Κριστόμπαλ & Νιέβες, Σαν Βισέντε & Γραναδίνας, Τρινιδάδ & Ταμπάκο, καθώς και στρατιωτικό προσωπικό από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Γαλλία, το Μεξικό και το Ηνωμένο Βασίλειο.


Σύμφωνα με το Kurt W. Tidd, διοικητή της Νότου των ΗΠΑ, αυτές οι στρατιωτικές ασκήσεις εξυπηρετούν και εγγυώνται την ασφάλεια της περιοχής. Ωστόσο, η παρουσία αυτής της στρατιωτικής δύναμης έχει κατηγορηθεί για παρεμβατισμό και απειλή για κυβερνήσεις της περιοχής, όπως η Βενεζουέλα.

Τον περασμένο Απρίλιο ο Kurt W. Tidd, σε έκθεση που υπέβαλε στην Γερουσία των ΗΠΑ, προειδοποιούσε ότι η Βενεζουέλα θα μπορούσε να αποτελέσει ένα “αποσταθεροποιητικό” στοιχείο για την περιοχή.

Αυτές οι δηλώσεις καταδικάστηκαν από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας και προστέθηκαν στις ενέργειες των ΗΠΑ που στοχεύουν να ασκήσουν πίεση στη Βενεζουέλα, μεταξύ των οποίων και οι Σύνοδοι του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), στην προσπάθειά τους να εφαρμόσουν τον Διαμερικανικό Χάρτη σε αυτή τη χώρα.

Επιπλέον, διατηρείται σε ισχύ η ανακήρυξη της Βενεζουέλας ως “απειλή για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών”, η οποία επιδιώκει να δικαιολογήσει την ξένη επέμβαση, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα η κυβέρνηση της Βενεζουέλας.
(Tomado de Telesur)