Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

Ο Τζίμι Κάρτερ ζητά από τον Ομπάμα να απελευθερώσει τον Όσκαρ Λόπες Ριβέρα

Πηγή: elnuevodia.com
 
Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζίμι Κάρτερ έγραψε στον πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα για να του ζητήσει την αποφυλάκιση του πολιτικού κρατούμενου Όσκαρ Λόπες Ριβέρα, θυμίζοντάς του ότι ο ίδιος απελευθέρωσε το 1979 τέσσερις πορτορικάνους εθνικιστές που καταδικάστηκαν για βαρύτερα αδικήματα.

«Εσείς έχετε μια εντυπωσιακή διαδρομή στην απονομή χάρης σε όσους είχαν την εμπειρία σοβαρών αδικιών στο νομικό μας σύστημα, ιδιαίτερα σε όσους εκτίουν ποινές δυσανάλογες για παραβάσεις της νομοθεσίας κατά των ναρκωτικών», επισήμανε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.


Ο Κάρτερ θύμισε ότι αν και ο Λόπες Ριβέρα αρνήθηκε το 1999 τη χάρη που του έδωσε ο τότε πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, η απόφασή του βασίστηκε στο ότι η πρόταση απελευθέρωσης δεν περιλάμβανε δύο ακόμα συντρόφους του.

Ο Λόπες Ριβέρα, ο οποίος έχει περάσει 35 χρόνια σε φυλακές των ΗΠΑ αφού καταδικάστηκε για συνωμοσία σε στάση λόγω των δεσμών του με τις Ένοπλες Δυνάμεις Εθνικής Απελευθέρωσης (FALN), είναι ο μοναδικός που παραμένει στη φυλακή «από εκείνη την εποχή», όπως είπε ο Κάρτερ.

«Το 2011, ζήτησα από την αρμόδια επιτροπή να επανεξετάσει την απόφασή της να αρνηθεί την ελευθερία υπό όρους στον Λόπες Ριβέρα παρόλο που εξέχουσες προσωπικότητες τάχθηκαν υπέρ της απελευθέρωσής του, μεταξύ άλλων του βραβευμένου με Νόμπελ Αρχιεπισκόπου Ντέσμοντ Τούτου, του κυβερνήτη του Πουέρτο Ρίκο Αλεχάνδρο Γκαρσία Παδίγια, την ισπανόφωνης ομάδας του Κογκρέσου, και της Ένωσης Νομικών των Ηνωμένων Πολιτειών», επισήμανε ο Κάρτερ στην επιστολή του, με ημερομηνία 13 Δεκεμβρίου.

Ο Κάρτερ ανέφερε ότι οι εθνικιστές που απελευθερώθηκαν το 1979 από τον ίδιο και οι μαχητές των ομάδων FALN και Macheteros που αποφυλακίστηκαν το 1999 από τον Κλίντον «έχουν αποδείξει ότι είναι παραγωγικά μέλη της κοινωνίας και σέβονται το νόμο, είτε κατοικούν στο Πουέρτο Ρίκο είτε στις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες».

Η επιστολή του πρώην προέδρου Κάρτερ δημοσιεύτηκε σε μια χρονική στιγμή που στον πρόεδρο Ομπάμα έμεναν 29 ημέρες για να αποφασίσει αν θα αποδεχτεί την αίτηση χάρης που έκανε ο Λόπες Ριβέρα, ο οποίος θα συμπληρώσει τα 74 χρόνια του στις 6 του ερχόμενου Γενάρη.

«Σας συνιστώ, με όλο το σεβασμό – υπογράμμισε ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών στον νυν πρόεδρο Ομπάμα – ότι η υπόθεση του Όσκαρ Λόπες Ριβέρα αξίζει επίσης την προσοχή σας»