Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Καταδικάστηκαν 6 πρώην πράκτορες της DINA για τον θάνατο του Χιλιανού κομμουνιστή βουλευτή Βισέντε Ατένσιο Κορτές

Πηγή: theclinic.cl
Το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε σήμερα την ποινή 20 ετών φυλάκισης για 6 πράκτορες της Εθνικής Διεύθυνσης Πληροφοριών (DINA), τον μηχανισμό καταστολής της δικτατορίας, για την απαγωγή και δολοφονία του κομμουνιστή πρώην βουλευτή Βισέντε Ατένσιο Κορτέζ.

Η απόφαση για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα μεταξύ Αυγούστου 1976 και Μάρτη 1984, καταδικάζει τους Πέδρο Εσπινόσα Μπράβο, Κάρλος Λόπες Τάπια, Ρολφ Βέντεροφ, Χουάν Μοράλες Σαλγάδο και Ρικάρντο Λόουνες Μίρες, σε δύο δεκαετίες φυλάκισης, αφού απέρριψε την έφεση που είχαν καταθέσει κατά της ποινής.

Επιπλέον, το δικαστήριο επικύρωσε και την απόφαση που έδινε εντολή στο κράτος να καταβάλει αποζημίωση ύψους 100 εκατομμυρίων πέσος γισ τα 3 παιδιά του θύματος.

Ο Ατένσιο Κορτές ήταν περιφερειακός γραμματέας του Ενωτικού Εργατικού Κέντρου Χιλής (CUT) και πρώην δήμαρχος της πόλης Αρίκα. Το πρωί της 11ης Αυγούστου έφυγε από το σπίτι του για τις καθημερινές ασχολίες του και συνελήφθη. Σύμφωνα με την απόφαση, ο πρώην βουλευτής μεταφέρθηκε στο κέντρο κράτησης και βασανισμού Βίγια Γριμάλδι, όπου αρκετοί κρατούμενοι τον αναγνώρισαν.


Αργότερα, θάφτηκε παράνομα σε μυστικό τάφο σε μια στρατιωτική εγκατάσταση, όπου ανακαλύφθηκαν τα λείψανά του στις 21 Μαρτίου 1990.