Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Πέθανε στη Χιλή η Μάργκοτ Χόνεκερ

Πηγή: cubadebate

Πέθανε στις 6 Μάη στη χιλιανή πρωτεύουσα σε ηλικία 89 ετών η Μάργκοτ Χόνεκερ, χήρα του Έρικ Χόνεκερ, ο οποίος υπήρξε ηγέτης της πρώην Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Ο Έρικ Χόνεκερ (1912-1994) ηγήθηκε της ΛΔΓ από το 1976 μέχρι το 1989, ένα χρόνο πριν την διάλυση της χώρας του σαν αποτέλεσμα της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου και της διάλυσης του σοβιετικού μπλοκ.


Τον Δεκέμβρη του 1991, ο Έρικ και η Μάργκοτ Χόνεκερ κατέφυγαν στην πρεσβεία της Χιλής στη Μόσχα, μέσω του τότε φίλου τους σοσιαλιστή ηγέτη Κλοντομίρο Αλμέιδα και παρέμειναν εκεί μέχρι τον Ιούλιο του 1992, που η ρωσική κυβέρνηση παρέδωσε τον Έρικ Χόνεκερ στις γερμανικές αρχές, οι οποίες τον δίκασαν για τον θάνατο 49 ανατολικογερμανών που πέθαναν προσπαθώντας να περάσουν το Τείχος του Βερολίνου. Αντίθετα η Μάργκοτ ταξίδεψε στη Χιλή μαζί με την κόρη της Σόνια, η οποία ήταν παντρεμένη με έναν χιλιανό.

Ο Έρικ Χόνεκερ απελευθερώθηκε για ανθρωπιστικούς λόγους στις αρχές του 1993, καθώς έπασχε από καρκίνο, εξ αιτίας του οποίου πέθανε τον Μάιο του 1994 στη Χιλή, όπου ταξίδεψε μετά την αποφυλάκισή του.

Από τότε η Μάργκοτ Χόνεκερ έζησε σε μια περιοχή του Σαντιάγο της Χιλής με μια σύνταξη 750 δολαρίων από το Γερμανικό Κράτος, αφού δεν της αναγνωρίστηκε η εργασία της ως υπουργός Παιδείας κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης που ήταν επικεφαλής ο σύζυγός της.

Μέχρι πρόσφατα – η γυναίκα που πάντα ήταν πιστή στις κομμουνιστικές αρχές – ταξίδευε μια φορά το χρόνο για ένα μήνα στην Κούβα, για να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις.

Το 2012, μία από τις λίγες φορές που έσπασε τη σιωπή της, παραχώρησε μια συνέντευξη στο κανάλι ARD της γερμανικής τηλεόρασης, στην οποία υπερασπίστηκε το σοσιαλιστικό καθεστώς της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Το 2014, πήρε μέρος σε μια μαζική δράση στο Πάρκο Ο΄Χίγκινς που οργανώθηκε από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Χιλής, μαζί με διάφορους πολιτικούς του μπλοκ “Νέα Πλειοψηφία”.

Ένα χρόνο μετά, συμμετείχε σε μια τιμητική εκδήλωση στην μνήμη της εκλιπούσας χιλιανής κομμουνίστριας Γκλάντις Μαρίν στην Χιλιανή πρωτεύουσα.


Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Χιλής επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η Μάργκοτ Χόνεκερ “ήταν συνεπής στα ιδανικά της”.