Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Το Εκουαδόρ καταγράφει τις ζημιές του καταστροφικού σεισμού των 7,8 Ρίχτερ

Πηγή: Telesur

Το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Απογραφών του Εκουαδόρ (INEC), ξεκίνησε την Τρίτη έρευνα σχετικά με τις ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός της 16ης Απριλίου, με μεγαλύτερες επιπτώσεις στις παραλιακές επαρχίες Μαναμπί και Εσμεράλδας. 

Η έρευνα θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Μαϊου με σκοπό να προσδιοριστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια ζημιές, απώλειες και πρόσθετα κόστη του σεισμού των 7,8 Ρίχτερ.


Τα ευρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την εκπόνηση του Σχεδίου Ανοικοδόμησης του Έθνους, που διευθύνει η Εθνική Γραμματεία Σχεδίου και Ανάπτυξης (SENPLADES), σε συντονισμό με την Οικονομική Επιτροπή για την Λατινική Αμερική και Καραϊβική (CEPAL).

Η απογραφή θα εστιάσει εν μέρει στη συλλογή στοιχείων του παραγωγικού τομέα των πληγεισών περιοχών, μέσω ειδικού ερωτηματολογίου για μεγάλες, μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, με σκοπό να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με τις ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός στη λειτουργία και την παραγωγή τους πρωταρχικά. Το δείγμα αποτελείται από 1.696 επιχειρήσεις συνολικά, στις περιοχές Πεδερνάλες, Χάμα, Σαν Βισέντε, Σούκρε, Πορτοβιέχο, Μάντα, Χαραμιχό, Μοντεκρίστι, Τσόνε και Μουίσνε.

Άλλο σκέλος της έρευνας θα γίνει στα καταλύματα και τα καταφύγια όπου φιλοξενούνται οι οικογένειες που πλήγησαν από το σεισμό, με στόχο να αξιολογήσει τις συνέπειες του σεισμού στους πιο ευάλωτους πληθυσμούς, καθώς και να προσδιορίσει τις ζημιές σε κατοικίες και διαρκή αγαθά.

Σύμφωνα με εκθέσεις της Εθνικής Γραμματείας Επικοινωνίας του Εκουαδόρ (SECOM), περισσότερες από 6.000 οικογένειες ζήτησαν στέγη μετά το σεισμό, εξαιτίας της καταστροφής, ολικής η μερικής, περίπου 10.000 κτιρίων.

Ο ισχυρότατος σεισμός της 16ης Απριλίου έχει αφήσει μέχρι στιγμής 660 νεκρούς, 17.638 τραυματίες και 48 αγνοούμενους.

Το κοινοβούλιο του Εκουαδόρ εχει ξεκινήσει συζήτηση πάνω σε σχέδιο νόμου που να προβλέπει προσωρινές οικονομικές παροχές, για να βοηθήσει τους πληγέντες. Το νομοσχέδιο έχει προτεραιοποίηση κατεπείγοντος και στόχο να προωθήσει τη δημιουργία μηχανισμών χρηματοδότησης υπέρ της παραγωγικής επανέναρξης και της αποκατάστασης δημόσιων και ιδιωτικών υποδομών στις πληγείσες επαρχίες.

Σχετική ανάρτηση:
Σεισμός 7,8 Ρίχτερ στο Εκουαδόρ