Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Το Υπ. Εξ. της Κούβας καταδικάζει το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα στη Βραζιλία

Πηγή: Cubadebate

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ

Κύκλοι της δεξιάς που αντιπροσωπεύουν την ολιγαρχία, σε συμπαιγνία με τον αντιδραστικό τύπο της Βραζιλίας, με την ανοιχτή στήριξη των πολυεθνικών της ενημέρωσης και του ιμπεριαλισμού, έχουν κάνει, στη Βουλή των αντιπροσώπων αυτής της χώρας, το πρώτο βήμα ενός κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος κατά της νόμιμης κυβέρνησης του Εργατικού Κόμματος (ΡΤ) και της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ, το οποίο προετοιμάζεται εδώ και μήνες.




Πρόκειται για μια επίθεση βασισμένη σε κατηγορίες χωρίς αποδείξεις ούτε νομική βάση κατά της βραζιλιάνικης δημοκρατίας και κατά της νομιμότητας μιας κυβέρνησης εκλεγμένης στις κάλπες από την πλειοψηφία του πληθυσμού, όπως έχουν καταγγείλει η ίδια η πρόεδρος, ο πρώην πρόεδρος και ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και πολλοί επικεφαλής κομμάτων της αριστεράς και κοινωνικών κινημάτων της Βραζιλίας.

Από το 2003, έτος κατά το οποίο αναδείχτηκε η πρώτη κυβέρνηση του Εργατικού Κόμματος με επικεφαλής τον Λούλα, έχουν εφαρμοστεί στη Βραζιλία σημαντικά κοινωνικά προγράμματα με μεγάλο αντίκτυπο στον λιγότερο προνομιούχο πληθυσμό. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, 25 εκατομμύρια βραζιλιάνοι βγήκαν από τη φτώχεια, χάρη σε προγράμματα όπως Bolsa Familia (οικογενειακή ενίσχυση), Mi Casa, Mi Vida («Το Σπίτι, η Ζωή μου»), Más Médicos («Περισσότεροι Γιατροί») και Hambre Cero («Πείνα Μηδέν»). Η Βραζιλία μετατράπηκε σε διεθνή παράγοντα με επιρροή, υπερασπιστή των δίκαιων σκοπών και προωθητή της ενότητας και της ολοκλήρωσης της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Η πραξικοπηματική αντιπολίτευση επιδιώκει να κλείσει τον κύκλο φιλολαϊκών κυβερνήσεων του Εργατικού Κόμματος και με αυτό τον τρόπο να σταματήσει τις κοινωνικές κατακτήσεις που πέτυχε ο βραζιλιάνικος λαός, να τοποθετήσει μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που θα επιτρέψει τη λεηλασία, εκ μέρους των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών, του φυσικού πλούτου αυτής της αδερφής λατινοαμερικάνικης χώρας, ιδιαίτερα τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου, μεταλλευμάτων, νερού και βιοποικιλότητας, και θα υποτάξει την εξωτερική πολιτική της στα ηγεμονικά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα.

Αυτό το χτύπημα κατά της βραζιλιάνικης δημοκρατίας αποτελεί μέρος της αντιδραστικής αντεπίθεσης της ολιγαρχίας και του ιμπεριαλισμού κατά της λατινοαμερικάνικης ολοκλήρωσης και των προοδευτικών διαδικασιών στην περιοχή. Επιπλέον, απευθύνεται επίσης κατά των χωρών της λεγόμενης ομάδας BRICS, που αποτελούν ένα σύνολο ισχυρών οικονομιών που έχουν αψηφήσει την ηγεμονία του αμερικάνικου δολαρίου.

Το Υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων της Δημοκρατίας της Κούβας καταδικάζει απερίφραστα το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βραζιλία και στηρίζει αποφασιστικά το λαό και τη νόμιμη κυβέρνηση αυτής της αδερφής χώρας, όπως και την πρόεδρο Ντίλμα Ρούσεφ, υπερασπίζοντας τα πολιτικά και οικονομικά επιτεύγματα κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων του Εργατικού Κόμματος.

Αβάνα, 17 Απριλίου 2016