Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Ο λαός της Ονδούρας λέει το τελευταίο αντίο στην Μπέρτα Κάσερες

Πηγή: Telesur
Η ιθαγένικη κοινότητα της Ονδούρας, συγγενείς και φίλοι αποχαιρετούν σήμερα Σάββατο την οικολόγο ακτιβίστρια Μπέρτα Κάσερες, η οποία δολοφονήθηκε με πυροβολισμούς την προηγούμενη Πέμπτη, ένα γεγονός που προκάλεσε τον αποτροπιασμό όλου του κόσμου.

Οι συγγενείς της ενημέρωσαν ότι η σορός της θα μεταφερθεί στις 11 τοπική ώρα σε τοπικό χώρο λατρείας της φυλής Λένκα, όπου θα γίνει θρησκευτική τελετή, με αναμενόμενη μεγάλη συμμετοχή των Λένκα και άλλων εθνοτήτων.

Αργότερα, κατά τη 1μμ, ο λαός θα αποδώσει τον ύστατο φόρο της τιμής στην Κάσερες, της οποίας η σορός θα ταφεί στο Γενικό Κοιμητήριο Εσπεράνσα στην Ιντιμπουκά, στα δυτικά της Ονδούρας.

Τη νύχτα της Παρασκευής, μέλη του Συμβουλίου Πολιτών Λαϊκών και Ιθαγένικων Οργανώσεων της Ονδούρας (COPINH) έκαναν νέο διάβημα στην αρχές για να διερευνήσουν τη δολοφονία της ακτιβίστριας. Επίσης ζήτησαν από την κυβέρνηση να υπογράψει συμφωνία με την Παναμερικανική Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (CIDH) για να εγγυηθεί μια καθαρή και διαφανή έρευνα.

Η 43χρονη ιθαγενής ηγέτης και συντονίστρια της COPINH δολοφονήθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης από άγνωστους δράστες μέσα στο σπίτι της, στον τομέα Εσπεράνσα του διαμερίσματος Ιντιμπουκά στα νοτιοδυτικά της χώρας. Η Μπέρτα Κάσερες είχε καταγγείλει μια εβδομάδα πριν τη δολοφονία τεσσάρων ιθαγενών ηγετών της κοινότητας Λένκα.

Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη Συμβουλίου Πολιτών Λαϊκών και Ιθαγένικων Οργανώσεων της Ονδούρας το 1993, και για τον αγώνα της υπέρ των φυσικών πόρων στη δυτική Ονδούρα το 2015, τιμήθηκε με το Βραβείο Περιβάλλοντος Γκόλντμαν.