Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Henry Ramos Allup: O “νέος” αστέρας της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας


Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης  Ηenry Ramos Allup, 73 ετών και βουλευτής από το 1980 ανάλαβε την προεδρία της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας (AN) για την περίοδο 2016-2017, ενός κοινοβουλίου που η θητεία του λήγει τον Γενάρη του 2021.

Είναι ο πρόεδρος του δεξιού κόμματος Δημοκρατική Δράση (Αcción Democratica - AD), που έχει συνδέσει το όνομά του με τις αντιλαϊκές και κατασταλτικές ενέργειες εκείνων των κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων απαγωγές και εξαφανίσεις προσώπων, κατά την περίοδο της λεγόμενης 4ης Δημοκρατίας.


Ο Ράμος υπερασπίστηκε το  νεοφιλελεύθερο πακέτο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) το 1989, που βύθισε την Βενεζουέλα σε μια βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση, αυξάνοντας τις τιμές σε βασικές υπηρεσίες όπως οι συγκοινωνίες, τα καύσιμα και  βασικά είδη διατροφής. Αυτή η κατάσταση προκάλεσε μία από τις πιο σημαντικές κοινωνικές εκρήξεις του 20ου αιώνα στη Λατινική Αμερική, το λεγόμενο Caracazo (Kαρακάσο).

Το 1992 ζήτησε την περιστολή συνταγματικών διατάξεων και συνομολόγησε σε μέτρα όπως στη σύλληψη οποιουδήποτε πολίτη χωρίς δικαστική εντολή και στην περιστολή της ελευθερίας έκφρασης, συνάθροισης και διαδήλωσης.

Μετά τις βουλευτικές εκλογές της 6ης Δεκέμβρη 2015, στις οποίες η αντιπολίτευση  κατέκτησε την πλειοψηφία, ο Ramos Allup έχει εκφραστεί ανοιχτά υπέρ της ιδιωτικοποίησης νευραλγικών επιχειρήσεων για την εθνική οικονομία οι οποίες έχουν εθνικοποιηθεί από το Κράτος.  Ανάμεσα σε αυτές η Πετρελαϊκή Εταιρεία της Βενεζουέλας, οι Εταιρείες Τηλεπικοινωνιών, Ηλεκτρισμού και η Σιδηρουργία του Ορινόκο.

Από την άλλη πλευρά, ο ηγέτης του ΑD έχει διακηρύξει την πρόθεσή του να καταργήσει την νομοθεσία, όπως ο Νόμος για την Γη και την Αγροτική Ανάπτυξη, τους βασικούς νόμους για Εργασία για Δίκαιες Τιμές, καθώς και τους νόμους για τις Κοινότητες και την Κατοικία.

Kατά τον ίδιο τρόπο ο νέος πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης  υποστηρίζει την ψήφιση ενός νόμου για αμνηστία και συμφιλίωση για τους λεγόμενους πολιτικούς κρατούμενους, νόμο που θα επιτρέψει την αποφυλάκιση του Leopoldo López, εκπροσώπου της άκρας δεξιάς  που έχει καταδικαστεί από την βενεζολάνικη δικαιοσύνη για απόπειρα πραξικοπήματος – γνωστό με την ονομασία La Salida (H Έξοδος) που προκάλεσε 43 νεκρούς και πάνω από 800 τραυματίες το 2014.

Κατά την πρώτη σύγκληση της Εθνοσυνέλευσης, ανάμεσα σε πολλές παραβιάσεις του κανονισμού και βιαιότητες κατά βουλευτών της κυβέρνησης, όρκισε παράτυπα τρεις βουλευτές των οποίων την εκλογή είχε ακυρώσει το Ανώτατο Δικαστήριο, λόγω αποδεδειγμένων παρατυπιών και νοθείας στην Περιφέρεια Αμαζόνες. Επίσης, έκανε “προγραμματικές δηλώσεις”  ότι – μεταξύ άλλων   μέσα σε έξι μήνες θα έχει ρίξει την κυβέρνηση, γεγονότα που προκάλεσαν την αποχώρηση των κυβερνητικών βουλευτών, οι οποίοι ενώθηκαν με τους τσαβίστας διαδηλωτές που “πολιορκούσαν” το κοινοβούλιο.

Όμως αυτό που προκάλεσε σάλο και καθημερινές διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες έξω από το κοινοβούλιο αλλά και σε κάθε γωνιά της χώρας, ήταν το βίντεο που κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα και εμφανίζει το ξήλωμα των φωτογραφιών του Σιμόν Μπολίβαρ και του Ούγκο Τσάβες από τις αίθουσες της βουλής και τον δεξιό πολιτικό να δίνει προσωπικά οδηγίες στους εργαζόμενους που μετέφεραν τις φωτογραφίες, μιλώντας υποτιμητικά για τους δύο ηγέτες, οι οποίοι  είναι πιά εθνικά σύμβολα της Βενεζουέλας.  Οι φωτογραφίες του Μπολίβαρ και του Τσάβες έχουν στηθεί έξω από το κοινοβούλιο, που αποτελεί πλέον χώρο καθημερινών διαδηλώσεων στο Καράκας.

Στο ίδιο το κοινοβούλιο, η κοινοβουλευτική ομάδα του φιλοκυβερνητικού “Μεγάλου Πατριωτικού Πόλου” κατέθεσε το πρώτο σχέδιο Νόμου στη νέα Εθνοσυνέλευση,  για την “Οικονομική Ανάπτυξη, την πτώση των τιμών του πετρελαίου και το σαμποτάζ της ολιγαρχίας της χώρας”. Γι' αυτό το λόγο, η δεξιά ανέβαλε την σύγκληση της Εθνοσυνέλευσης. Σημειώνεται ότι με νέα απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, οι αποφάσεις της Εθνοσυνέλευσης δεν έχουν νομική ισχύ, αν συμμετέχουν οι τέσσερις βουλευτές από την περιφέρεια Αμαζόνες, τρεις από τους οποίους (της δεξιάς) όρκισε παράνομα ο νέος πρόεδρος.

Σχετικές αναρτήσεις:
Νίκησε η δεξιά στη Βενεζουέλα, και τώρα τι; - «Για την ώρα»
Ο Μαδούρο αποδέχεται το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στη Βενεζουέλα
24 χρόνια από το "Καρακάσο"