Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Ομοσπονδιακές εκλογές στο Μεξικό σε κλίμα βίας και δυσπιστίας

Πηγή: Telesur

10 συνολικά πολιτικά κόμματα θα διεκδικήσουν 2.000 δημόσια αξιώματα σε τοπικό επίπεδο σήμερα στο Μεξικό. Πιο συγκεκριμένα, πάνω από 83 εκατομμύρια μεξικάνοι καλούνται στις κάλπες για να αναδείξουν 9 κυβερνήτες, 500 ομοσπονδιακούς βουλευτές, 871 δημάρχους, 600 αντιπροσώπους σε τοπικά κοινοβούλια και 16 επικεφαλής αντιπροσωπειών στο Ομοσπονδιακό Διαμέρισμα.

Η εκλογική διαδικασία επισκιάζεται από την υπόθεση των 43 φοιτητών στην Αγιοτσινάπα της πολιτείας Γκερέρο, 8 μήνες μετά την εξαφάνισή τους, και ενώ οι αρχές δεν έχουν δόσει ακόμα πειστικές εξηγήσεις. Για το λόγο αυτό έχουν ξεσπάσει έντονες αντιδράσεις στην πολιτεία αυτή, με αποτέλεσμα να αναβληθούν οι εκλογές στο δήμο Τίξτλα.


Επιπλέον, από τον Φεβρουάριο έχει ξεσπάσει κύμα βίας εναντίον υποψηφίων, από απλές απειλές μέχρι επιθέσεις και δολοφονίες από το καρτέλ των ναρκωτικών. Πάνω από 30 υποψήφιοι έχουν δεχτεί επιθέσεις, κυρίως στις πολιτείες Γκερέρο, Μιτσοακάν, Οαχάκα και σαν Λουίς Ποτοσί και έχουν δολοφονηθεί συνολικά 8 από αυτούς (ο τελευταίος στις 2 Ιουνίου). Ακόμα, μόνο μέσα στο Μάιο καταγράφηκαν 35 νεκροί από συγκρούσεις σχετιζόμενες με τις εκλογές.

Η δυσπιστία απέναντι στους πολιτικούς αγγίζει το 90%, σύμφωνα με έρευνα που είχε γίνει τον προηγούμενο Δεκέμβριο, ενώ εφάμιλλα ήταν τα ποσοστά αρνητικής γνώμης για την αστυνομία και το δικαστικό σύστημα. Επίσης, το 85% των ερωτόμενων εκτιμούσε ότι το πρόβλημα ασφάλειας θα είναι το ίδιο ή και χειρότερο το 2015.