Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Ακτιβιστές υπέρ της απελευθέρωσης των Πέντε επισκέπτονται μνημείο για τον Ορλάντο Λετελιέρ

Francisco Letelier
Πηγή: Cubadebate
του Juan Camino

Στο σύγχρονο κόσμο, ελεγχόμενο από τα πλούσια κράτη, οι ειδήσεις για παγιδευμένα με βόμβες αυτοκίνητα που εκρήγνυνται και σκορπούν το θάνατο φέρνουν συνήθως στη μνήμη την εικόνα ενός τρόμου μακρινού και ξεκομμένου.

Ωστόσο το πρωινό της Κυριακής 8 Ιούνη, τα λουλούδια πάνω στο σεμνό μνημείο της Λεωφόρου Μασαχουσέτης, που θυμίζει τη δολοφονία του Ορλάντο Λετελιέρ και της βοηθού του Ρον Μόφιτ στην Ουάσινγκτον, είχαν το λυπηρό σημάδι ενός οικείου θανάτου.


Ο χιλιανός πρώην υπουργός οδηγούσε, με τη Μόφιτ στο διπλανό κάθισμα, όταν μια ισχυρή βόμβα τοποθετημένη κάτω από το όχημα σήκωσε το αυτοκίνητο στον αέρα. Ήταν 21 Σεπτεμβρίου 1976 στο διαμέρισμα της Ουάσινγκτον (Washington DC).

Μια ομάδα ακτιβιστών και προσωπικοτήτων από περισσότερες απο 20 χώρες, οι οποίοι αυτές τις μέρες ζητούν στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών την απελευθέρωση για τους κουβανούς αγωνιστές κατά της τρομοκρατίας που κρατούνται στις ΗΠΑ, αποφάσισε να τιμήσει τη μνήμη της τραγωδίας.

Δύο βδομάδες μετά την βομβιστική επίθεση που αφαίρεσε τη ζωή των Λετελιέρ και Μόφιτ, βόμβες τοποθετημένες στην πτήση των Κουβανικών Αερογραμμών (Cubana de Aviación) που απογειώθηκε από τα Μπάρμπαντος προκάλεσαν το θάνατο 73 επιβατών[1]. Οι δύο ενέργειες είναι συσχετισμένες, καθώς τα δολοφονικά χέρια της Ουάσινγκτον είναι τα ίδια με των Μπάρμπαντος [2].

Ο Φρανσίσκο Λετελιέρ, γιός του δολοφονημένου χιλιανού υπουργού, ανακάλεσε στη μνήμη το γεγονός της απώλειας ενός πατέρα ως συνέπεια του τρόμου όταν ο ίδιος ήταν 11 ετών, και ένωσε τη φωνή του στο αίτημα απελευθέρωσης των Πέντε.

Ο δικηγόρος Χοσέ Περτιέρα, κάτοικος Ουάσινγκτον, πρότεινε το κέντρο πολιτικών ερευνών IPS (Institute for Policy Studies), όπου εργαζόταν ο Ορλάντο Λετελιέρ, να εξετάσει να δώσει στους Πέντε το βραβείο Λετελιέρ-Μόφιτ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πρόταση που έγινε δεκτή από τους συμμετέχοντες. 

Στην τιμητική εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν γύρω στα 30 άτομα από την ημερίδα για τους Πέντε, ο χιλιανός τροβαδούρος Πατρίσιο Σαμοράνο ερμήνευσε πέντε τραγούδια του Βίκτορ Χάρα. Παρόντες ήταν ακόμα ο πρέσβης της Χιλής στην Ουάσινγκτον, Χουάν Γκαμπριέλ Βαλντές, ο πρόεδρος της Ένωσης Κουβανών Συγγραφέων και Καλλιτεχνών (UNEAC), Μιγέλ Μπαρνέτ, και ο επικεφαλής του Γραφείου Συμφερόντων Κούβας στην Ουάσινγκτον (SICUW), Χοσέ Καμπάνιας.

Για το απόγευμα της Κυριακής προγραμματίστηκε συνάντηση των ξένων βουλευτών που συμμετέχουν στην ημερίδα με την κοινότητα στον Οίκο Μέριλαντ, ινστιτούτο της Ουάσινγκτον αφιερωμένο στην υπεράσπιση της υπόθεσης των μεταναστών από την Κεντρική Αμερική.

[2] Εννοεί τους αρχιτρομοκράτες Λουίς Ποσάδα Καρίλες και Ορλάντο Μπος. Ο πρώτος ζει ακόμα και απολαμβάνει ασυλία και ατιμωρησία στις ΗΠΑ.