Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ απέρριψε νομοθετική πρόταση για λουκέτο στο Γκουαντάναμο



Με ψήφους 247 κατά και 177 υπέρ, η Βουλή των Αντιπροσώπων του Κογκρέσου των ΗΠΑ απέρριψε, στις 22 Μαϊου, πρόταση νόμου που καλούσε τον πρόεδρο Ομπάμα να προχωρήσει στο κλείσιμο των φυλακών του Γκουαντάναμο. Η νομοθετική πρόταση κατατέθηκε από το Δημοκρατικό Κόμμα ως μέρος ευρύτερου νομοθετικού πακέτου για την εθνική ασφάλεια, το οποίο περιελάμβανε εισήγηση για μεταφορά των εγκλείστων στις ΗΠΑ και το κλείσιμο των φυλακών της ναυτικής βάσης μέχρι το 2017.

Τον περασμένο Ιανουάριο, κατά την ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης, ο πρόεδρος Ομπάμα είχε αναφερθεί στο 2014 ως χρονιά κατα την οποία το Κογκρέσο θα λάμβανε απόφαση για το οριστικό κλείσμο των φυλακών στις οποίες κρατούνται 154 άνθρωποι. Ακόμη παλαιότερα, το 2009, έπειτα απ' την εκλογή του στο ύπατο πολιτικό αξίωμα των ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε υπογράψει προεδρική εκτελεστική εντολή για το οριστικό κλείσιμο του Γκουαντάναμο μέσα σε ένα χρόνο.


Πρόσφατη έκθεση του υπουργείου Άμυνας αναφέρει ότι οι φυλακές του Γκουαντάναμο κοστίζουν περί το 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως και μέχρι το τέλος του 2014, οι συνολικές δαπάνες λειτουργίας του θα ξεπεράσουν τα 5 δισ. δολάρια!