Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Κολομβία: Στη φυλακή ο αγωνιστής της Marcha Patriótica Φρανσίσκο Τολόσα

Την έντονη διαμαρτυρία πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων της κομμουνιστικής αριστεράς, αλλά και προοδευτικών κύκλων, σε όλο τον κόσμο έχει προκαλέσει η δίωξη που άσκησε η κολομβιανή κυβέρνηση στο ηγετικό στέλεχος της Marcha Patriótica Φρανσίσκο Τολόσα. Επιδιδόμενη σε κυνήγι μαγισσών, η κυβέρνηση της Μπογκοτά κατηγορεί τον Τολόσα, καθηγητή πανεπιστημίου και υπεύθυνο διεθνών σχέσεων της "Πατριωτικής Πορείας", με την κατηγορία της παρακίνησης σε «σοβαρή εξέγερση». Ο Τολόσα έχει επίσης ενοχοποιηθεί απ' την κυβέρνηση ως «στρατολόγος νέων μαχητών για το αντάρτικο των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP)».

Σημειώνεται ότι η "Πατριωτική Πορεία" (Marcha Patriótica) αποτελεί ένα αγωνιστικό πολιτικό κίνημα στο οποίο μετέχουν δεκάδες οργανώσεις μεταξύ των οποίων και το κολομβιανό Κομμουνιστικό Κόμμα. 

Η σύλληψη και η φυλάκιση του Φρανσίσκο Τολόσα έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από διώξεις που το αστικό κράτος έχει εξαπολύσει ενάντια σε συνδικαλιστές και αγωνιστές του λαϊκού κινήματος. Πριν την δίωξη του Τολόσα είχε συλληφθεί και οδηγηθεί στις φυλακές ο συνδικαλιστής Ούμπερτ Μπαγιεστέρος. Κατά το 2013 άλλωστε η κολομβιανή κυβέρνηση επιδόθηκε σε μπαράζ όχι μόνο διώξεων αλλά και δολοφονιών, με τον αριθμό των νεκρών αγωνιστών του λαϊκού κινήματος να ανέρχεται - σύμφωνα με πληροφορίες της "Πατριωτικής Πορείας" - σε 26 άτομα. 

Όλα αυτά συμβαίνουν την στιγμή που η δεξιά κυβέρνηση του Χουάν Μανουέλ Σάντος διαπραγματεύεται στην Αβάνα με τις Ένοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις (FARC) για τον τερματισμό της πολυετούς ένοπλης σύγκρουσης. Ταυτόχρονα, όπως αποδεικνύεται, δε διστάζει να σπείρει τον τρόμο στη χώρα, σε μια προσπάθεια εκφοβισμού του λαϊκού κινήματος, ώστε η όποια συμφωνία για παύση του ένοπλου αντάρτικου αγώνα να συνδιαστεί με την υποχώρηση της πολιτικής δράσης και την κατάπνιξη των λαϊκών εξεγέρσεων, ιδιαίτερα σε αγροτικές περιοχές της χώρας.